Rijksuniversiteit Groningen

'De stad der blinden' van José Samarago

Het boek De stad der blinden is uit het omvangrijke oeuvre van de Portugese schrijver Samarago het enige dat zowel in Portugal zelf als in het buitenland een bestseller is. het beschrijft de belevenissen van de bevolking in Lissabon, die plotseling door een onbekende nesmetting blind wordt. De slachtoffers worden in een inrichting geïsoleerd, waar zich al snel verschrikkelijke taferelen afspelen. Normen en waarden verliezen hun betekenis."Dit boek heet in het Portugees Essay over de blindheid en heeft ondanks de beschrijvingen van verschrikkelijke gebeurtenissen een boodschap van hoop', zegt prof. De Medeiros.

José Samarago, een overtuigd communist, verkocht onlangs de filmrechten van dit boek aan Amerika. Hij stelt vragen aan de orde over de betekenis van begrippen als tirannie, leiderschap, liefde, menselijkheid en ioverlevingsdrang. Hij is niet uit op antwoorden, maar probeert aan te zetten tot nadenken.

Prof.dr. Paulo de Medeiros is sinds 1998 hoogleraar Portugees in Utrecht. daarvoor was hij hoogleraar vergelijkende literatuurwetenschappen in de VS.

Datum en tijd

donderdag 22 november , 20.00-22.00 uur

Spreker

prof.dr. Paulo de Medeiros, hoogleraar Portugees, Universiteit Utrecht

Titel

'De stad der blinden' van José Samarago

Serie

Spraakmakende boeken

Plaats

Offerhauszaal, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Faculteitsbureau Letteren, Joke van Kuijk, tel. (050)363 59 06 (ma, woe, vr) of www.let.rug.nl/spraakmakendeboeken