Rijksuniversiteit Groningen

Voor revolutiën gebooren. Brieven van Johannes Bosscha aan Gerard Tjaard Suringar, Parijs, 1788-1793

De Universiteitbibliotheek Groningen bezit, behalve miljoenen boeken en talrijke digitale bestanden, duizenden brieven en handschriften, geschreven vanaf de middeleeuwen tot aan de tegenwoordige tijd. Van een aantal belangwekkende brieven die zich in de bibliotheek bevinden, heeft de conservator van de UB, drs. Gerda Huisman, een uitgave verzorgd. Het gaat om veertien brieven die in de tijd van de Franse Revolutie vanuit Parijs door een Nederlander aan een vriend in Leeuwarden zijn geschreven.

De briefschrijver was Johannes Bosscha (1767-1810), die uit Leeuwarden afkomstig was en in Franeker had gestudeerd. In 1788 vertrok hij naar Parijs om daar gouverneur - huisonderwijzer - te worden in het gezin van de rijke Amsterdamse bankier B.E. Abbema. Als patriot en lid van de vroedschap had Abbema in 1787 Amsterdam moeten verlaten. Daarna vestigde hij zich met zijn gezin in Parijs, waar hij zijn financiële en politieke werkzaamheden voortzette.

Bosscha onderhield vanuit Parijs correspondenties met familie en vrienden. De talrijke brieven aan zijn broer Herman bevinden zich in familiebezit. De Universiteitsbibliotheek bezit de brieven gericht aan Gerard Tjaard Suringar, conrector van de Latijnse School te Leeuwarden. Zij vormen levendig geschreven ooggetuigeverslagen, waaruit Bosscha's belangstelling blijkt voor politiek, literatuur, geschiedenis en het contemporaine leven. Hij vertelt aan Suringar hoe hij de stad leert kennen, zijn opwachting maakt bij leden van de Republiek der Letteren, schouwburgen, parken en bibliotheken bezoekt, colleges volgt en politieke bijeenkomsten bijwoont. Nieuws en nieuwtjes over actuele gebeurtenissen, recente boeken, interessante ontmoetingen, vrienden en kennissen in Franeker en Leeuwarden worden besproken; anekdotes en sterke verhalen worden afgewisseld met filosofische en literaire bespiegelingen. De brieven geven zo een goed beeld van het leven van een Friese Nederlander die zich in revolutionair Parijs zowel in de kringen van aanzienlijke Nederlandse patriotten als in het Franse geleerde en politieke milieu bewoog.

In de inleiding op de uitgave worden leven, loopbaan en vriendenkring van Bosscha beschreven. Na de jaren in Parijs werkte hij enige tijd als raadsheer in het Hof van Friesland. In 1798 werd Bosscha benoemd tot secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. De opheffing van de Bataafse Republiek en de stichting van het koninkrijk Holland in 1806 waren geen reden om zijn ambt te verlaten. De inlijving bij Frankrijk in mei 1810 heeft hij echter niet meer beleefd. Op 7 maart 1810 is Johannes Bosscha na een kort ziekbed te Amsterdam overleden.

Titel

Voor revolutiën gebooren. Brieven van Johannes Bosscha aan Gerard Tjaard Suringar,

Parijs, 1788-1793

Auteur

Gerda C. Huisman

Uitgave

Leeuwarden: Fryske Akademy, 2001 (Rige Stúdzjes en Boarnemateriaal nr. 21). 129 pp

Prijs

16 / f 15
,26

Informatie

mw. drs. G.C. Huisman, tel. (050)363 5063, e-mail: G.C.huisman@ub.rug.nl (werk)