Gemeente Gent

C u l t u u r p r i j s v a n d e S t a d G e n t 2 0 0 1 v o o r p o d i u m k u n s t e n (23/11/2001)

Met de Cultuurprijs bekroont de Stad Gent jaarlijks een personaliteit uit het stedelijke culturele leven. Dit jaar werd de prijs voorbehouden voor de sector podiumkunsten.

De jury stond onder voorzitterschap van Anne-Mie Hautekeete, hoofd van de Dienst Kunsten, en was verder samengesteld uit: Patrick Allegaert, voorzitter van de Beoordelingscommissie Nederlandstalige Dramatische Kunst, John Dierickx, artistiek directeur van de Minardschouwburg, Freddy Decreus, hoogleraar Universiteit Gent, Katrien Darras, coördinator onderzoek en ontwikkeling van het Vlaams Theaterinstituut, Katrien Laporte, manager Gent van de Vlaamse Opera en Roeland Van de Walle, coördinator van het Festival van het Amateurtoneel.

Deze jury droeg Eric De Volder voor als laureaat.

Eric De Volder (°1948) was als acteur en muzikant de drijvende kracht achter groepen zoals Het Belgisch Combo en Het Etherisch Strijkersensemble Parisiana. In 1987 richtte hij KIM (Kunst is Modder) op. In 1992 stichtte hij Toneelgroep Ceremonia waarmee hij recent nog opgemerkte producties realiseerde zoals Onwaarschijnlijk normaal eindigend verhaal (1998) en Regent en Regentes (2000). Erkenning kwam er echter vooral met Diep in het bos (2000). Deze productie werd geselecteerd voor het Theaterfestival, kreeg een speciale vermelding in het juryrapport van de driejaarlijkse Toneelprijs van de Vlaamse Gemeenschap, werd genomineerd voor de Océ Podium Prijs 2000 en bekroond met de Thersitesprijs 2000 van de theatercritici.

Inspiratiebron voor het werk van De Volder is het alledaagse bestaan van de gewone man. Zijn fascinatie voor de volkscultuur vormt dan ook een onderstroom in zijn theatrale exploraties. De taal die hij daarbij hanteert is een volks, sterk Gents gekleurd "patois".

Met stukken van vaudevillescènes en technieken uit de stomme film creëert hij bovendien een eigen bewegingstaal.

De Cultuurprijs van de Stad Gent wordt aan Eric De Volder toegekend omwille van zijn grote artistieke integriteit, zijn aandacht voor de volkse identiteit en de keuze voor de thematiek van de mens in zijn kleine leefwereld.

Als vernieuwend theatermaker neemt hij een eminente plaats in het Gentse culturele landschap in en draagt hij bij tot de uitstraling van Gent als stad van kennis en cultuur.

Aan de Cultuurprijs is een bedrag van 100.000 frank (2500 EUR) verbonden.

De prijsuitreiking zal plaatsvinden in het voorjaar van 2002.

Informatie


- Dienst Culturele Zaken, Veldstraat 82, 9000 Gent, tel. (09)269 84 60,

fax (09)269 84 79, e-mail directie.cultuur@gent.be


- Vzw KIM/ Toneelgroep Ceremonia, Dhr. Eric De Volder, Oudburg 26, 9000 Gent,

tel. (09)233 37 18

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.