Gemeente Rotterdam

Raadsvergadering van 22 november 2001
Verdere verkenning Overheids NV
Gemeentelijk Havenbedrijf

De Gemeenteraad heeft ingestemd met een verdere verkenning van de mogelijkheid het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam (GHR) om te vormen tot een Overheids NV . Tevens besloot de Gemeenteraad, bij amendement ingediend door de PvdA, om de mogelijkheden te verkennen die een verruimde tak van dienst biedt om tot een vernieuwde aansturing van het haven-industrieel complex te komen. Dit in plaats van, zoals in het raadsvoorstel stond, een vergelijking van beide mogelijkheden te maken. Een gehele of gedeeltelijke privatisering van het GHR is niet aan de orde. Afgelopen zomer heeft het college van B. en W. als voorlopig oordeel uitgesproken, dat een Overheids NV een geschikt model lijkt te zijn voor de aansturing van het GHR. Dit met het oog op de ontwikkelingen in het haven- en industriële complex. Daarbij is wel maatwerk nodig, omdat er nog geen voorbeelden zijn van een Overheids NV voor een bedrijf als het GHR. De commerciële slagkracht van het GHR moet worden versterkt om ook in de toekomst de concurrentiepositie van Rotterdam te behouden en te versterken. Maar de vele publieke belangen moeten wel gewaarborgd blijven. Dat geldt bijvoorbeeld voor economische ontwikkeling, ruimtelijke ordening, milieu, veiligheid en nautische dienstverlening. Ook de continuering en versterking van de synergie tussen de stedelijke en de haveneconomie is van belang, evenals de eenheid van beleid en beheer in het haven- en industriële complex. In een met algemene stemmen aangenomen amendement van de PvdA is in het besluit opgenomen dat ook de mogelijkheden van het havenbedrijf als 'verrruimde tak van dienst' nader worden onderzocht. De meerderheid van de Gemeenteraad stemde in met het voorstel. Uitzonderingen waren SP en Stadspartij. De Gemeenteraad nam bovendien twee moties aan. De gehele raad steunde het verzoek op korte termijn een nieuw Havenplan 2020 te ontwikkelen, waarin ook ruim aandacht is voor het wederzijds belang van het haven-industrieel complex en de lokale en nationale economie. In de tweede motie werd gevraagd om de mogelijkheden te verkennen om (deel)concessies uit te geven voor het beheer van zowel het bestaande en toekomstige havengebied. Hierdoor kan de borging van publieke belangen worden versterkt. De SP en de Stadspartij stemden tegen de motie.

Jongeren krijgen schuldhulpverlening en budgethulp

De Gemeenteraad heeft voor jongeren een speciale regeling in het leven geroepen om schulden te voorkomen (budgethulp) en af te lossen. De raad nam daartoe het initiatiefvoorstel aan van de leden drs. M.G.J. van Muijen en mw. Y Claassen (beiden PvdA). Het initiatiefvoorstel is ingediend omdat veel jongeren schulden hebben; 16% van jongeren onder de 25 jaar heeft problematische schulden. Om schulden te voorkomen komt er een onderzoek naar de manier waarop scholen omgaan met schuldproblematiek om eventueel via gastlessen of schoolmaatschappelijk werk steun te bieden. Verder moet er een speciale voorlichter komen, komen er vragen over schulden etc. in de Jeugdmonitor, en komt er een Platform Integrale Schuldhulp-verlening. Ook krijgt het Ontwikkelcentrum Maatschappelijk Ondernemen het verzoek in samenwerking met betrokken bedrijven een project te ontwikkelen om jongeren bewust te maken van omgaan met geld en van sparen. Voor maximaal 50 jongeren met schulden die in dienst zijn van Werkstad komt er een driejarig experiment om schulden af te lossen. Als ze schulden hebben die binnen drie jaar onder controle kunnen zijn, kunnen ze 36 uur gaan werken in plaats van 32 uur. Wat ze meer verdienen wordt gebruikt voor de aflossing. Ze moeten een budgettraining volgen, geen nieuwe schulden maken en de gemaakte afspraken nakomen. Alle fracties in de Gemeenteraad spraken hun waardering uit voor het initiatiefvoorstel dat met algemene stemmen werd aanvaard. De Gemeenteraad nam een motie van de SP aan waarin het College werd gevraagd om in de begroting de benodigde financiële middelen te vinden, zodat de voorstellen per 1 januari 2002 kunnen worden uitgevoerd. Het college steunde de motie niet, evenals mw. Knol (PvdA), GroenLInks, CDA en D66. Het voorstel van de initiatiefnemers om over de schuldhulpverlening aan jongeren ook een symposium te organiseren werd niet aangenomen. Het kreeg alleen steun van de Stadspartij, de SP en de PvdA (met uitzondering van de collegeleden). Over het geld voor een extra voorlichter wordt tijdens de voorjaarsretraite 2002 een beslissing genomen.

Scholen fuseren

De Gemeenteraad stemt in met het besluit van het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR) over twee fusies. Het gaat om de fusie van de openbare scholengemeenschap Thorbecke Voortgezet Onderwijs met vso-lom de Rotonde en om de openbare scholengemeenschap Nieuw Zuid met vso-lom de Europoort. De Rotonde en de Europoort zijn scholen voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden. De fusies zijn ingegeven door nieuwe wetgeving die beoogt het reguliere onderwijs te integreren met het voortgezet speciaal onderwijs. Het doel daarvan is om schooluitval zoveel mogelijk te beperken en het aantal leerlingen dat een regulier diploma haalt te bevorderen. Tevens wordt op deze manier het aanbod binnen het vmbo verbreed. Daarnaast willen zowel de Rotonde als de Europoort zich positioneren als een orthopedagogisch centrum (OPDC).

Binnenstadsplan 2000 - 2010 basis voor beleid

De Gemeenteraad heeft het Binnenstadsplan 2000-2010 vastgesteld als basis voor het beleid voor de binnenstad voor deze periode. In het Binnenstadsplan 2000-2010 is het bestaande beleid, dat in 1993 in de gemeenteraad voor de ontwikkeling van de binnenstad is vastgesteld, geactualiseerd voor de middellange en lange termijn. Het Binnenstadsplan 2000-2010 heeft drie hoofddoelstellingen die moeten leiden tot een verdere verdichting van functies in de binnenstad: 1. uitbouw van de economische mogelijkheden van de binnenstad met een sterk accent op vermaak, stedelijke recreatie en toerisme; 2. een substantiële toename van de woonfunctie, versterken van de woonmilieus en de oriëntatie op de binnenstad; 3. het versterken van de aantrekkingskracht van de binnenstad. De binnenstad omvat de City, de omliggende wijken, Rotterdam Waterfront en het medisch complex Hoboken.

Vliegtax voor gemeentelijke reizen

De gemeente Rotterdam gaat voor zakelijke reizen van bestuur en medewerkers een 'vliegtax' instellen. Dat is een extra bedrag per reis, dat wordt gebruikt om de uitstoot van CO2, verantwoordelijk voor het broeikaseffect, te compenseren. De vliegtax wordt gedoneerd aan het Trees for Travelprogramma. Trees for Travel hanteert een vast bedrag per vliegreis, afhankelijk van de lengte van de reis, waarmee de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen volledig wordt gecompenseerd. De opbrengsten worden gebruikt voor aanleg van bos. Met het instellen van de vliegtax heeft de Gemeenteraad de motie-Van Muijen (PvdA) uitgevoerd en afgedaan.