Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

19 november 2001

TUPPERWARE-PARTY IN MUSEUM

Een heuse Tupperware-Party vindt op zondag 25 november en zondag 2 december a.s. plaats in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. In het kader van de wisselexpositie Plastics in het huishouden zullen demonstratrices van Tupperware de plastic keukenproducten van dit beroemde merk demonstreren. In één van de twee zalen waar de breed opgezette expositie is te zien, wordt in een huiskamertje tussen 14.00 en 16.00 uur een heuse Tupperware-party gehouden. Terwijl achter het glas van de vitrines de historische collectie van Tupperware (en andere merken) is te zien, zullen de voordelen van de wonderdozen in levende lijve aanschouwelijk worden gemaakt. Alle bezoekers kunnen desgewenst bij de Tupperware-party aanschuiven. De wisselexpositie Plastics in het huishouden is nog tot en met 9 december in het museum aan de Hoornse Bierkade te zien.

Plastic heeft, meer dan welk materiaal ook, een stempel gedrukt op het dagelijks leven in de twintigste eeuw. Voor het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn reden om met de expositie Plastics in het huishouden stil te staan bij de vele soorten kunststoffen, van Celluloid en bakeliet, via nylon en PVC tot PET en ABS, die we in onze huizen tegenkwamen en tegenkomen. Honderden dagelijkse gebruiksvoorwerpen (Tupperware schaaltjes, bakelieten radio s, Celluloid poppen, Melamine serviezen, etc.), maar ook designklassiekers zoals de plastic Itera fiets, stoelen van Ferrieri en stofzuigers van Dyson worden op twee zalen in het museum getoond. Ter gelegenheid van de expositie verschijnt bij uitgeverij de Europese Bibliotheek een boek van Pieke Hooghoff onder de titel Plastics in het huishouden: de kleurige draaglijkheid van het bestaan .

Tupperware, al jaren een begrip

Vrijwel elk Hollands keukenkastje bevat een of meerdere schaaltjes of bakjes van het Amerikaanse Tupperware. De wonderschaal met de perfect sluitende deksel, die de Amerikaan Tupper in de jaren veertig bedacht, zit nog steeds in het assortiment. Dankzij de unieke verkoopwijze, de beroemde Tupperware-Party s aan huis, heeft het een grote naamsbekendheid en is iedereen wel eens in het bezit gekomen van een Tupperware opbergdoos. Hoewel het Party-systeem nog steeds niet is losgelaten, worden nu ook moderne methoden zoals Internet toegepast. Het Amerikaanse hoofdkantoor heeft zelfs een Tupperware-museum en ook in Nederland wordt oud Tupperware langzamerhand een verzamelobject.

Het prille begin van Tupperware dateert van 1944. In dat jaar richtte de heer Earl Tupper, een scheikundige en pionier op het gebied van verwerking van polyethyleen voor huishoudelijk gebruik, de "Tupperware Plastics Company" op. In 1945 verkocht hij zijn eerste producten vervaardigd uit polyethyleen. De eerste jaren werden zijn producten onder de naam Tupperware in warenhuizen, ijzerwinkels en andere detailhandelszaken verkocht. De uitzonderlijke kwaliteit van de bekende Tupperware-sluiting, waardoor producten volkomen lucht- en waterdicht kunnen worden afgesloten, kwam op deze manier echter niet tot haar recht. Samen met Brownie Wise ontwikkelde de heer Tupper toen het "Home Party Plan", waarmee de producten rechtstreeks bij de consument geïntroduceerd werden. Zo konden alle mogelijkheden van de producten persoonlijk gedemonstreerd worden.

Vanaf 1951 was het "Home Party Plan" zo'n overweldigend succes, dat de producten uit de winkels werden teruggenomen en alleen nog maar op Demonstraties werden verkocht.

Tupperware in Nederland

Sinds 1962 zijn de Tupperware-producten ook in Nederland te verkrijgen. Vanaf het begin zijn ook hier kwaliteit, innovatie en klantvriendelijkheid gecombineerd met een perfecte service van groot belang. Inmiddels zijn er in Nederland enkele honderden Unit Managers en duizenden Demonstratrices werkzaam.

De expositie Plastics in het huishouden is nog tot en met 9 december 2001 te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw, Bierkade 4 in Hoorn. De entree bedraagt f 5,- voor volwassenen, f 4,- voor kinderen van 4-16 jaar, 65-plussers en CJP, met een MuseumJaarKaart is de entree gratis. Rabopassen en NS-kaarten met het MJK-logo geven 50 % korting. Het Museum is voorzien van een lift, een MuseumCafé en een Erfgoedwinkel. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie op 0229-214001 of www.museumhoorn.nl

Einde persbericht