Ingezonden persbericht


DE ANDERE KANT VAN EUROLAND

Actiefestatie

ZONDAG 25 NOVEMBER 2001

OVERTOOM 301 AMSTERDAM

(tramlijn 1, halte JP Heijestraat)

(Gratis entree, donatie zou leuk zijn)

PROGRAMMA

14.30 ZALEN OPEN

15.00 TALKSHOW Over de agenda van de Eurotop

Presentatie: Godelieve van Heteren

Inleiding: Barbara Hoheneder (beleidsmedewerkster Europarlement)

Gasten: Jelle van Buuren (journalist), Wil van der Schans (buro Jansen & Janssen) en Sabina Voogd (Somo)

16.15 PAUZE

16.30 PUBLIEKSDEBAT Voorbereiding demonstratie in Brussel

Met medewerking van vertegenwoordigers van de D-14 coalitie die de demonstratie op 14 december in Brussel organiseert.

Verder zijn er werkgroepen waarin acties worden voorbereid gerelateerd aan de thema's vluchtelingen, repressie, nieuwe oorlog, handel en economie.

Toelichting:

Vrijdag 14 december 2001 wordt er in Brussel gedemonstreerd tegen de halfjaarlijkse Eurotop van de regeringsleiders. Zij nemen besluiten over de toekomst van Europa. Op de agenda staan: uitbreiding van de Unie (en de verdeling van de macht), evaluatie van de afspraken van Tampere (over asiel en Justitie) en terreurbestrijding. Vrijwel al deze beslissingen worden genomen achter gesloten deuren met een Europarlement dat zo goed als machteloos is.

In de huidige Europese Unie is winst belangrijker dan mensen. Niet de burger, maar de multinationals bepalen de koers van de EU. Ondertussen wordt de repressie opgevoerd: meer camera's, meer politieagenten, een verbod op betogingen en een steeds harder optreden tegen migranten en vluchtelingen. Ook in de internationale politiek blijkt het Europees beleid keer op keer niet vreedzaam te zijn, maar een bedreiging voor de vrede in de wereld.

Europa moet een continent zijn dat staat voor internationale solidariteit, eerlijke handelsrelaties met ontwikkelingslanden en een geweldloos beleid. Europa moet een continent worden waar burgers daadwerkelijk inspraak hebben.

Geconfronteerd met al deze problemen komen steeds meer mensen - studenten, vrouwen, migranten, vakbonden, boeren en vele anderen - in verzet. Laten we de strijd globaliseren! Het comite D-14, een samenwerkingsverband van politieke partijen en maatschappelijke organisaties, mobiliseert daarom voor het protest tegen de Eurotop.

Op zondag 25 november organiseert D-14 in samenwerking met de Vrije Zone een actiefestatie over de Europese Unie en de demonstratie rond de komende Eurotop in Brussel. De inleiding zal worden verzorgd door Barbara Hoheneder, beleidsmedewerker Europees parlement. Middels een talkshow, gepresenteerd door Godelieve van Heteren, komen de gevolgen van Europa voor vluchtelingen, repressie en handel aan de orde. Ook zijn er sprekers van D14-Nederland en de organisatie van de actiecampagne in Belgie aanwezig. Zij zullen nader ingaan op het karakter van de demonstratie en de mobilisatie. Ook worden er actieplannen beraamd die tijdens de demonstratie in Brussel kunnen worden uitgevoerd. Verder: gesproken columns, live video- registratie, eten. Kortom, het Eurocircus rukt weer uit!

VERDER Gesproken columns, live-videoregistratie, alarmofoon, eten verzorgd door Vluchteling onder Dak.

MET MEDEWERKING VAN comite D-14 Nl, Studenten TV,
Theaterstraat, restaurant De Peper en OT301.

Kom langs op zondag 25 november van 14.30 tot 18.00 uur, in OT301, Overtoom 301, Amsterdam (tramlijn 1, halte JP Heijestraat). Entree gratis, maar een donatie is gewenst. Meer info: http://www.vrijezone.nl

http://www.d14.nl

Wil je mee met de bus naar Brussel? Bel ons (020-6897555) of stuur een e-mail: d14_nl@yahoo.com

Ravage, actieblad
Van Ostadestraat 233n
1073 TN Amsterdam
telefoon 020-6761773
fax: 020-6730595
Internet: http://www.antenna.nl/ravage