Limburgs Museum


Toegevoegd: 20-8-01 Dubbeltentoonstelling in Venlo en Maastricht

Dag Gulden ... Hallo Euro!

Sef Derkx

E-day nadert! Pardon, E-day? Ja, E-day, 1 januari 2002. De dag waarop de euromunten en eurobankbiljetten in omloop worden gebracht en alle bank- en girorekeningen worden omgezet in euro. Een historische mijlpaal die gemarkeerd wordt met de dubbelexpositie 'Dag Gulden ... Hallo Euro!' in respectievelijk het Limburgs Museum in Venlo (van 25 november 2001 t/m 24 februari 2002) en het Provinciehuis in Maastricht (van oktober 2001 t/m februari 2002). Het historisch overzicht dat het Limburgs Museum in Venlo presenteert, bestrijkt grofweg tweeduizend jaar. Het eindigt bij de ons allen zo vertrouwde gulden en start bij de Kelten die munten als ruilmiddel en cultusobject gebruikten. In het provinciehuis in Maastricht wordt aandacht besteed aan Maastricht als geboorteplaats van de gezamenlijke Euopese munt en worden tevens alle euros uit de 12 landen getoond, incluis de ontwerpen.

Resumé

Van een echte geldeconomie is voor het eerst sprake in de Romeinse tijd. Rond het jaar 600 heeft Maastricht een primeur. Er wordt geld geslagen en wel door muntmeester Madelinus. In de eeuwen die erop volgen, krijgen ook andere steden en territoria recht van muntslag. Er zijn in het huidige Limburg eeuwenlang niet alleen regionale en lokale munten in omloop. Je treft er ook geld aan uit grote Europese staten zoals Spanje, Oostenrijk, Pruisen en de Republiek. Vanaf 1795, als de Fransen hun macht hier vestigen, wordt papiergeld geïntroduceerd. Het sluitstuk van het historisch resumé in het Limburgs Museum zijn alle munten en bankbiljetten van het koninkrijk Nederland, met als bijzonderheid noodgeld uit de eerste en tweede wereldoorlog van verschillende Limburgse gemeenten.

Geldvernietiger

De keerzijde van geld is valsmunterij en die is van alle tijden. In de expositie in het Limburgs Museum worden objecten getoond uit een 16de-eeuws atelier in een Valkenburgse grot. Geld en zeker bankbiljetten worden na een bepaalde periode door de centrale banken uit de circulatie genomen om te worden vernietigd. Dat gebeurt wereldwijd meestal in geldvernietiger van de Venlose firma Kusters Engineering. Ook aan geldvernietiging en reclyling van het restproduct voor kunstdoeleinden wordt in Venlo aandacht besteed.

Gouden boek

Maastricht is heilige grond als het gaat om de euro. Tijdens de Eurotop van Maastricht in 1991 werd door de regeringsleiders van de 12 landen van de Europese gemeenschap besloten tot invoering ervan over te gaan. In 1992 werd dit bekrachtigd in het Verdrag van Maastricht. Het Gouden Boek met de handtekening van alle deelnemers aan de Eurotop is te zien in de tentoonstelling in het Provinciehuis in Maastricht. Verder worden alle ontwerpen van de euros uit de 12 landen getoond en als novum alle euro-munten en euro-bankbiljetten die vanaf E-day in omloop worden gebracht

'Dag Gulden Hallo Euro!' kwam tot stand door samenwerking van de afdeling Communicatie van de Provincie Limburg en het Limburgs Museum in Venlo. De expositie werd mede mogelijk gemaakt door Kusters Engineering in Venlo en de ING-Bank Limburg.