Nederlandse Vereniging van journalisten

NVJ en NDP:
'Persexceptie in Auteurswet overbodig'

Naar aanleiding van het concept wetsvoorstel tot aanpassing van de Auteurswet aan een Europese Richtlijn hebben NVJ en NDP gezamenlijk gereageerd op de tekst van de zogeheten persexceptie. Beide organisaties zijn het oneens met de voorgestelde aanpassing.

De thans in de wet opgenomen persexceptie houdt in dat nieuwsberichten, gemengde berichten en artikelen over actuele economische, politieke of godsdienstige onderwerpen mogen worden overgenomen in een ander papieren medium of op radio en TV. De NVJ en NDP zijn van mening dat een persexceptie overbodig is in de Nederlandse situatie. De beperkingen op het auteursrecht voor citeren en actuele rapportages bieden voldoende mogelijkheden voor het gerechtvaardigd verspreiden van nieuws. Nieuwsfeiten als zodanig zijn bovendien niet auteursrechtelijk beschermd.

Optioneel
In het voorstel tot aanpassing van de Auteurswet aan de Europese Richtlijn wordt de persexceptie uitgebreid tot overname door 'een ander medium' met als doel deze persexceptie mediumneutraal te formuleren.
NVJ en NDP wijzen er op dat de bepaling in de Europese Richtlijn waarop de aanpassing van de persexceptie in het concept-wetsvoorstel is gebaseerd, een optionele bepaling is en dat er dus geen verplichting bestaat deze in de Nederlandse wetgeving op te nemen. Zij zijn het oneens met de uitbreiding van de werking van de persexceptie tot 'een ander medium'. Als de persexceptie al gehandhaafd moet blijven, moet die beperkt blijven tot 'de pers', vinden NVJ/NDP. Onder de voorgestelde uitbreiding vallen ook (digitaal verspreide) knipselkranten. Dat doet volgens NVJ en NDP afbreuk aan de normale exploitatie van journalistieke werken. Het kan niet zo zijn dat de makers en uitgevers hebben te accepteren dat anderen die werken exploiteren, zonder toestemming of vergoeding. Het zonder toestemming van de rechthebbenden digitaal opslaan en verspreiden van berichten en artikelen raakt rechtstreeks de exploitatie van het werk door de maker.

Algemeen voorbehoud
Bovendien geven beide organisaties aan dat in de voorgestelde tekst van artikel 15, de Richtlijn onjuist is toegepast; in het concept wetsvoorstel blijft de bepaling gehandhaafd dat ten aanzien van nieuwsberichten en gemengde berichten het auteursrecht niet kan worden voorbehouden. De Richtlijn daarentegen bepaalt dat voor alle gepubliceerde artikelen of ander materiaal van dezelfde aard het gebruik uitdrukkelijk kan worden voorbehouden. NVJ en NDP zijn voorstander van de mogelijkheid van een algemeen voorbehoud.

NVJ en NDP vinden de voorgenomen afzwakking van de vereiste bronvermelding ('voorzover redelijkerwijs mogelijk') onnodig en schadelijk. De toets aan de redelijkheid bij de uitoefening van het recht op naamsvermelding is bovendien al vastgelegd in de Auteurswet, aldus de brief aan het ministerie.
Zij dringen er bij het ministerie op aan de implementatie van de Richtlijn aan te grijpen om de persexceptie, voorzover deze al gehandhaafd zou moeten blijven, weer te richten op het gebruik waarvoor deze is bedoeld.