Gaarne nodigen wij u uit om aanwezig te zijn bij de overhandiging van de petitie.

Amsterdam. Geuzenveld-Slotermeer. 22 november 2001
De afgelopen weken is er vanwege de groeiende ontevredenheid onder de bewoners en ondernemers van Geuzenveld Slotermeer op initiatief van de buurtbeheercommissie van Steunpunt Leefbaarheid en Veiligheid 8 een handtekeningenactie gehouden, ondersteund door de buurtbeheercommissies van de naastgelegen buurten 6 en 7. Veel klachten over zwerfvuil en bereikbaarheid van de winkels die via de Steunpunten Leefbaarheid en Veiligheid binnen komen worden door het Stadsdeelbestuur genegeerd. Dat dit tot grote onvrede leidt, blijkt aan het hoge aantal van 1700 adhesiebetuigingen en de al eerder schriftelijk ingediende klacht door het platform van de gezamenlijke SLV's. De petitie die maandag 26 november 2001 om 11 uur in het bijzijn van de pers wordt overhandigd is bedoeld om de betrokken verantwoordelijke wethouder, ambtenaren en andere verantwoordelijken bij de les te laten blijven en uit te dagen om een oplossing te vinden voor de problemen. De meeste klachten betreffen het slechte onderhoud van het groen en de speeltuintjes, het zwerfvuil in de woonwijken en de vele opbrekingen. Natuurlijk begrijpen de bewoners heel goed dat er gezien de werkzaamheden op bijvoorbeeld het Lambertus Zijlplein een oogje dicht gedaan moet worden, maar helaas gaat het probleem verder dan dat en moeten zelfs vaak beide ogen gesloten worden. Het Lambertus Zijlplein is bij tijd en wijle van verschillende kanten veelal moeilijk of geheel niet te bereiken. De Steunpunten willen betere communicatie en overleg met de verantwoordelijken om zo verbeteringen tot stand te brengen. In de petitie staan verschillende eisen:
*Agendering in het Dagelijks bestuur en regelmatige rapportage van de BORKORF(Beheer Openbare Ruimte) aan de raad.

*Meer geld op de meerjarenbegroting voor onderhoud van de buurten

*Een betere en serieuzere afhandeling van de klachten


*Een 24 uurs afhandeling van ernstige klachten en 48 uur voor "gewone" klachten, zoals bij aanmeldingen per fax.

Ook worden er in de petitie diverse oplossingen aangedragen zoals de aanstelling van één coördinator die vanuit het Stadsdeel de klachten in behandeling neemt, voorbereid en uitbesteed aan de betrokken sector, een voorstel tot onmiddellijke afhandeling van ernstige klachten en meer geld op de begroting.
De buurtbeheercommissies van de SLV's stellen dat ze graag en met enthousiasme willen bijdragen aan een leefbaar en veilig Stadsdeel, maar kunnen dit niet zonder voldoende rugdekking.
De Steunpunten eisen dat de maatregelen in overweging worden genomen, dat er niet bezuinigd word op dit voor de buurten essentiële punt en willen dat de petitie en het bijgevoegde raadsadres behandeld wordt op de komende raadsvergadering van 11 december, wanneer belangrijke besluitvorming op dit onderdeel plaats vind.
In deze raadsvergadering wordt door de deelraad een keus gemaakt uit een 3-varianten reinigingsplan dat de sector Stadsdeelwerken voor het gehele Stadsdeel heeft opgesteld. De goedkoopste variant is onder de raadsleden nogal populair omdat er een hele krappe meerjarenbegroting is gepresenteerd, waarin geheel geen ruimte zit voor prioriteiten. De Steunpunten vrezen dat uit armoe en bezuiniging voor de goedkoopste variant wordt gekozen, waarin bijvoorbeeld word voorgesteld om in sommige buurten en straten nog maar eens in de zes weken te vegen.
Eerder deze maand werd het overleg tussen de winkeliersvereniging Lambertus Zijlplein en het Stadsdeel door de winkeliersvereniging ook al opgezegd omdat het winkelplein verloederde door vertrekkende winkeliers, vervuiling en slechte toegankelijkheid en slecht beleid. De wijkbelangenvereniging Leefbaar Slotermeer Geuzenveld staat achter de doelstelling van de actie en heeft als enige partij al in de commissievergadering haar weerzin tegen de slordigste variant van het reinigingsplan geuit. Niet alleen vanwege de toenemende kans op ernstige vervuiling en onleefbaarheid, maar ook op de rechtsongelijkheid die hierdoor gecreëerd word, wanneer in bepaalde buurten niet meer schoongemaakt word terwijl de kosten wel belast worden. Ook de communicatie tussen de SLV's en het Stadsdeel moet beter aldus LSG. Het Dagelijks Bestuur van het Stadsdeel stelt ondanks deze achteruitgang wel een verhoging van de reinigingsrechten voor. De wereld op zijn kop.
Richard van Schaik
06 53193132