Gemeente Leiden

Inspraak van start

B&W akkoord met Sloopbesluit, Sociaal Statuut en wijziging Huisvestingsverordening

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft afgelopen dinsdag ingestemd met het voorstel om de huurwoningen van Woningstichting Portaal in de Van Hogendorpstraat en omgeving op termijn te slopen. De huurders van deze woningen staan hierdoor niet in de kou, maar worden beschermd door een Sociaal Statuut, dat in de toekomst ook voor andere huurders van te slopen of te renoveren woningen gaat gelden. Ook over het Sociaal Statuut, en de daarvoor benodigde wijziging van de Huisvestingsverordening, heeft het College besluiten genomen, die nu de inspraak ingaan.

BOUWEN EN WONEN - De huizen in de Van Hogendorpstraat en omgeving moeten worden gesloopt. De helft van de huizen staat al ernstig scheef, en dat wordt naar verwachting alleen maar erger. Renovatie is te kostbaar: driehonderdduizend gulden per huis. Woningstichting Portaal Leiden en de gemeente vinden deze investering niet haalbaar. De huidige bewoners krijgen de gelegenheid om een andere geschikte woning te vinden. Zij krijgen de komende drie jaar voorrang op andere woningzoekenden bij het aanbod van Leidse woningen in het Huis-Aan-Bod systeem. Tevens ontvangen zij bij verhuizing een verhuiskostenvergoeding. Dat staat in het Sociaal Statuut. Het statuut bevat nog meer regelingen die huurders van te slopen panden op weg helpen naar een andere woning (zie de kadertekst elders op deze pagina).
Dit Sociaal Statuut gaat overigens gelden voor iedereen die in de komende jaren door sloop of ingrijpende woningverbetering zijn huis moet verlaten.

Inspraak
De drie besluiten, die dinsdag zijn genomen door het college, liggen ter inzage bij de informatiebalies van het stadhuis en het Stadsbouwhuis. U kunt schriftelijk uw mening geven over:
- het sloopbesluit voor woningen in de Van Hogendorpstraat, en omgeving (zie de gemeenteberichten elders in de Stadskrant voor de exacte adressen);

- het Sociaal Statuut bij sloop en ingrijpende woningverbetering;
- de wijziging van de Huisvestingsverordening. De inspraakperiode loopt van maandag 26 november tot en met vrijdag 21 december 2001. Stuur uw reactie naar: Gemeente Leiden, Dienst Bouwen en Wonen, afdeling Beleid en Projecten, postbus 9100, 2300 PC Leiden.

Informatie
Als u vragen heeft, dan kunt u terecht bij het Servicepunt Bouwen en Wonen (071-5165502)

Sociaal Statuut en Huisvestingsverordening beschermen huurders Het Sociaal Statuut bestaat uit een overzicht van afspraken en regelingen waarin de rechten zijn vastgelegd van alle huurders die moeten verhuizen bij sloop en renovatie. De huurdersorganisaties, woningcorporaties en de gemeente Leiden hebben het document samen opgesteld. Na definitieve goedkeuring door deze drie partijen kan het worden ondertekend.
Wanneer een sloopbesluit valt, moet het volgens het statuut minstens nog een jaar duren voordat de sloop plaatsvindt. Voor de huurwoningen in de Van Hogendorpstraat en omgeving is deze periode drie jaar. Huurders mogen er door de gedwongen verhuizing niet op achteruit gaan, maar moeten een andere passende woning kunnen krijgen via het Huis-Aan-Bod-systeem. Bij ieder te nemen sloopbesluit zal overigens bekeken worden of het aan een woning helpen van andere woningzoekenden hierdoor niet te veel in het gedrang komt. De nieuwe woning kan voor de huurder duurder zijn. Daarom is in het statuut huurgewenning vastgesteld: een vergoeding in de hogere huurkosten. Deze wordt maximaal twee jaar verstrekt. Ook is er recht op een verhuiskostenvergoeding. Deze bedraagt afhankelijk van de grootte van de achter te laten woning tussen de acht en tienduizend gulden. Mensen die zich na verhuizing niet thuis voelen in de nieuwe wijk, kunnen binnen één jaar na verhuizing een urgentieaanvraag indienen om terug te keren naar de oude buurt. Ouderen of mindervaliden kunnen rekenen op extra aandacht van de verhurende corporatie. De wijziging van de Huisvestingsverordening maakt het mogelijk dat deze stadsvernieuwingsurgenten voorrang krijgen op alle andere woningzoekenden als zij zich inschrijven voor Leidse woningen uit het Huis-Aan-Bod-systeem die binnen hun zoekprofiel passen. Bij het maken van een zoekprofiel wordt uitgegaan van woningen die passen bij het inkomen en de gezinssamenstelling. Men komt qua type woning echter minimaal voor een gelijkwaardige woning in aanmerking.

De woningen in de Van Hogendorpstraat en omgeving zullen op termijn worden gesloopt. Foto: Henk Bouwman.