Feestelijke uitreiking 1ste Dibevo-Award aan mevrouw J.F. Snijder-Hazelhoff, lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

Dibevo bestaat 65 jaar!

Op maandag 26 november a.s. viert de Vereniging Landelijke Organisatie Dibevo haar 65-jarig bestaan. De pers is van harte welkom op de receptie die na de (besloten) Algemene Ledenvergadering wordt gehouden.

Vanaf 1936 is Dibevo (Dieren benodigdheden en voeders) de landelijk opererende en onafhankelijke vakorganisatie voor de ondernemingen in de huisdierenbranche. Het ledenbestand van Dibevo omvat de fabrikanten van en groothandels in dierenbenodigdheden en voeders alsmede artikelen ten behoeve van hengelsport en visserij, de im- en exporteurs van levende dieren, aquarium- en vijvervissen, de dieren- en hengelsportspeciaalzaken, en de dierverzorgende bedrijven. Dibevo vertegenwoordigt, en dat is UNIEK, de gehele bedrijfskolom. Het ledenbestand omvat ca. 1.400 bedrijven.

De brancheorganisatie speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het kennisniveau door het laten verzorgen van opleidingen, het organiseren van de enige vakbeurs in Nederland op huisdierengebied en het verspreiden van informatie.

Met hun vakbekwaamheid en adviezen leveren Dibevo ondernemers een belangrijke bijdrage om het welzijn van deze dieren te optimaliseren. De huisdierenbranche is een boeiende en dynamische bedrijfstak. Zij omvat meer dan 5.000 bedrijven welke aan ruim 15.000 mensen werk bieden.

Meer dan de helft van alle gezinnen in Nederland heeft één of meer huisdieren, in totaal 16 miljoen (!). De consument besteedt per jaar ongeveer twee miljard gulden aan zijn huisdieren. Een markt van betekenis, dus.

Gesprekspartner op alle niveaus

De rol van Dibevo als belangenbehartiger van de hele branche wordt steeds groter. Dibevo is o.a. gesprekspartner voor meerdere ministeries, Kamerleden, de Europese Commissie, Europarlementariërs, product- en bedrijfschappen, de Landelijke Dierenbescherming, de visserijwereld, diervervoerende luchtvaartmaatschappijen, Schiphol, de Nederlandse Vereniging van Tuincentra, de Rijksdienst voor Vee en Vlees, de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde, het Bureau Registratie Diergeneesmiddelen en tal van andere belangrijke partijen.

Dibevo-Award als uitdrukking van waardering

Dibevo heeft de viering van haar 65-jarig jubileum aangegrepen voor de instelling van de Dibevo-Award, die voortaan jaarlijks zal worden uitgereikt aan een persoon buiten de organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor zowel de huisdierenbranche als het huisdier. De eerste Award zal tijdens de receptie van ons jubileum worden uitgereikt aan mevrouw J.F. Snijder-Hazelhoff, lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Telkens, en dat gebeurt met grote regelmaat, als in de Vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuurbeheer en Visserij het onderwerp huisdier, c.q. de huisdierenbranche aan de orde komt, heeft zij in haar realistische stellingname oog voor zowel het belang van het dier (=welzijn) als van de branche. Voorbeelden: haar standpunt bij de behandeling van het voornemen van Minister Brinkhorst om te komen tot een fok- en houdverbod van een viertal hondenrassen. Zij was op basis van relevante argumenten tégen.

Verder stelde zij o.a. vele vragen aan staatssecretaris Faber over het ondoordacht sluiten van een keuringspunt voor (huis)dieren op Schiphol. Een tweetal zaken waarbij haar standpunt, in het verlengde van haar inzet voor het dierenwelzijn, geheel in lijn is met het standpunt dat Dibevo in deze zaken heeft ingenomen.

De Dibevo-Award bestaat dit jaar uit een sculptuur, vervaardigd door kunstenaresse Brünhilde van Vuuren-Löwe uit Leusden.