Gemeente Rotterdam

Rotterdam gaststad voor internationale conferentie over immigratie en integratie

Van 26 tot en met 30 november 2001 wordt de internationale Metropolis conferentie gehouden in congrescentrum De Doelen in Rotterdam. Deze jaarlijkse conferentie over immigratie en integratie wordt voor de 6e maal georganiseerd. Na Vancouver in 2000, treedt Rotterdam dit jaar op als gaststad. Verwacht worden 700 congresdeelnemers uit ruim veertig landen.

Het internationale Metropolis Project stimuleert de discussie tussen beleidsmakers, bestuurders, wetenschappelijke onderzoekers en non-gouvernementele organisaties over het mondiale migratiebeleid. Prominente gasten uit binnen- en buitenland spreken onder andere over vluchtelingenbeleid, mensensmokkel, migratiestromen en immigratie. Ook nationale onderwerpen komen aan bod zoals burgerschap en integratie, gelijkheid en diversiteit en culturele transformatie van steden. Naast het plenaire ochtendgedeelte worden 's middags 65 workshops georganiseerd.

Burgemeester Ivo Opstelten ontvangt de deelnemers op maandag 26 november om 17.00 uur in de burgerzaal van het Stadhuis. De officiële opening wordt verricht door Meyer Burstein, co-voorzitter van het Metropolis Project en Roger van Boxtel, minister voor Grote Steden- en Integratiebeleid op dinsdag 27 november om 08.30 uur in de Doelen.

Ministerspanel en burgemeesterspanel
Om de politieke actualiteit te benadrukken wordt op dinsdag 27 november een ministerspanel gehouden van 09.00 tot 11.15 uur. Ministers uit onder andere Zuid-Afrika, Noorwegen en Turkije praten met elkaar over het onderwerp 'migratiepolitiek in de toekomst'. Op vrijdag 30 november van 11.15 tot 12.45 uur discussiëren stadsbestuurders van Rotterdam, Barcelona, Durban, Toronto en Wenen over 'het stedelijk perspectief op immigratie, integratie en diversiteit'.

De organisatie is in handen van: het Internationale Metropolis Secretariaat (met kantoor in Amsterdam bij IMES, instituut voor migratie en etnische studies van de Universiteit van Amsterdam en in Ottawa), de Gemeente Rotterdam en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties. De programmacommissie staat onder voorzitterschap van prof. dr. Rinus Penninx, directeur IMES. Meer informatie over het programma is te vinden op www.international.metropolis.net.