Gemeente Helden

Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL)

Op 29 juni 2001 hebben Provinciale Staten van Limburg het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) vastgesteld. Het POL vervult de functie van streekplan, provinciaal milieubeleidsplan, provinciaal waterhuishoudingsplan en provinciaal verkeers- en vervoersplan en bevat tevens de fysieke omgevingselementen van het provinciaal beleid op het gebied van economie, zorg, cultuur en welzijn. Terinzagelegging POL
Van 26 november 2001 tot en met 7 januari 2002 liggen het statenbesluit tot vaststelling en het POL zelf voor iedereen ter inzage.

Waar en wanneer zijn deze documenten in te zien? In het Gouvernement (bibliotheek) tijdens kantooruren van 8.30 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 16.30 uur te Maastricht, Limburglaan 10; in alle Limburgse gemeenten op de aldaar gebruikelijke wijze en plaatsen.

Behalve het POL en het statenbesluit liggen ter inzage:


* het onderliggende Milieueffectrapport glastuinbouwlocaties Noord- en Midden-Limburg (incl. richtlijnen): in Horst aan de Maas, Maasbree, Sevenum en Venlo op de aldaar gebruikelijke wijze en plaatsen;

* de onderliggende Tracénota/Milieueffectrapport Buitenring Parkstad Limburg fase 1 (incl. richtlijnen): in Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Onderbanken, Schinnen, Simpelveld en Voerendaal, op de aldaar gebruikelijke wijze en plaatsen;
* de streekplanuitwerking Tegelen/Belfeld: in Venlo op de aldaar gebruikelijke wijze en plaatsen.

Bovengenoemde documenten alsmede de documenten waarin de resultaten van inspraak en besluitvorming zijn vervat liggen tevens ter inzage in het Gouvernement (plaats en tijden zie boven).

U kunt de stukken gedurende de aangegeven periode op verzoek ook buiten de kantooruren inzien op de in de betreffende gemeente gebruikelijke uren.

Daarnaast kunt u het POL en de documenten waarin de inspraak en besluitvorming zijn vervat ook raadplegen op de website van de provincie: www.limburg.nl.

Nadere informatie
Ook voor nadere informatie omtrent procedure en inhoud van het POL kunt u terecht op de website van de provincie. U kunt ook bellen met het POL-secretariaat, telefoon (043) 389 73 29. Daar kunt u ook de POL in het kort verkrijgen: een beknopte toelichting op inhoud en achtergrond van het POL.

Exemplaren van POL in boekvorm of op CD-rom zijn tegen betaling van kosten: fl. 41,60
( 18,88) resp. fl. 15,00 ( 6,81) (genoemde bedragen zijn excl. verzendkosten) te bestellen bij de bibliotheek van het Gouvernement, telefoon (043) 389 73 82.

Beroepsmogelijkheden
In het POL staan drie concrete beleidsbeslissingen; uitsluitend hiertegen kunt u nu beroep instellen. Het gaat om:


* de projectvestiging glastuinbouw Californië in Horst aan de Maas;
* de projectvestiging glastuinbouw Siberië in Maasbree;
* de winplaats voor grondstoffen Tegelen-Belfeld in Venlo.
Beroepschriften tegen deze concrete beleidsbeslissingen kunt u gedurende de periode dat het POL ter inzage ligt, indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage.

Het is van belang te weten dat u tegen die concrete beleidsbeslissingen alleen nu beroep kunt instellen. De betreffende concrete beleidsbeslissingen moeten namelijk onverkort in een gemeentelijk bestemmingsplan worden overgenomen. Als zo'n bestemmingsplan in procedure wordt gebracht, is er in zoverre geen mogelijkheid meer voor het indienen van zienswijzen, bedenkingen en beroep op het betreffende onderdeel uit het plan.

Tegen andere onderdelen van het POL kan nu geen beroep worden ingesteld. Voordat dit beleid namelijk rechtstreeks consequenties heeft, moet er eerst een vertaling plaats vinden in gemeentelijke bestemmingsplannen. In die vertaalslag vindt ook een verdere verfijning en concretisering plaats van het kaartbeeld uit het POL. Rond de vaststelling van die bestemmingsplannen staat te zijner tijd rechtsbescherming open.


-