Gemeente Soest

Campagne 30 kilometer ook voor ons
Lasergunactie bij basisscholen

Van 26 tot en met 30 november houdt de gemeente Soest met medewerking van de politie een lasergunactie bij verschillende basisscholen. Doel van de actie is automobilisten bewuster te maken van de hoge snelheid waarmee ze in 30 km/u gebieden rijden.

Bij deze van oorsprong Engelse actie houdt de politie ter hoogte van scholen snelheidsmetingen. Automobilisten die de ter plekke geldende snelheidslimiet overschrijden, kunnen kiezen: of een bekeuring of een gesprek met enkele kinderen van de school ter hoogte waarvan de meting wordt gehouden. De ervaring leert dat de meeste overtreders voor een gesprek met de kinderen kiezen (makkelijke manier om onder de boete uit te komen). In dit gesprek krijgen overtreders vragen voorgelegd als Heeft u zelf kinderen? Vind u zelf dat u zojuist veilig reed? Indien nee: waarom deed u het dan? Houdt u zich voortaan - als wij u dat met klem vragen - aan de snelheidslimiet?

Bovenstaande actie blijkt om de directe sociale interactie diepe indruk te maken op de overtreders in kwestie. De interactie met leden van een - alom erkende - zeer kwetsbare doelgroep versterkt het besef dat men gevaarlijk gedrag vertoonde.

De lasergunactie vindt plaats bij de volgende scholen:

bullet

26 november: P.C. basisschool De Postiljon, Gen. Winkelmanstraat 111 Soesterberg
bullet

27 november:

1. P.C. basisschool Prof. Waterink, Smitsweg 40 Soest
2. Reformatorische basisschool Daniël, Smitsweg 46 Soest bullet

28 november: Van der Huchtschool, Valeriaanstraat 169 a Soest bullet

29 november: Openbare basisschool Soest locatie Prins Willem Alexander, Beetzlaan 48 Soest
bullet

30 november:

1. P.C. basisschool De Bron, Sweelinckstraat 2 Soest
2. Van der Huchtschool, Libel 56 58 Soest

De acties starten om ongeveer 7.45 uur en duren tot circa 8.30 uur.

Maandag 26 november om 7.45 uur is verkeerswethouder Witte aanwezig bij De Postiljon in Soesterberg om de actie nauwlettend in de gaten te houden.

De gemeente Soest voert de laatste maanden van dit jaar de campagne 30 kilometer ook voor ons. Doel is dat de weggebruiker zich ook écht aan de snelheidslimiet houdt in de 30 kilometer per uur gebieden.