Ingezonden persbericht

Persbericht

Hoofddorp, 26 november 2001

STUDENTEN KRIJGEN THUIS BREEDBANDINTERNET VIA ADSL

SURFnet maakt gebruik van netwerk BBned

SURFnet, de internetprovider voor hoger onderwijs- en onderzoeksinstellingen, biedt studenten en medewerkers binnenkort internettoegang via ADSL. Hiervoor maakt de internetprovider gebruik van het DSL-netwerk van BBned. Studenten en medewerkers van alle op SURFnet aangesloten universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen kunnen nu vanuit huis continu gebruik maken van breedbandinternet, tegen een vast tarief per maand. SURFnet biedt de nieuwe ADSL-dienst aan onder de naam 'SURFnet Thuis'. De Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) zal als eerste de dienst afnemen.

BBned en SURFnet zullen samen de ADSL-dienst gaan opzetten, waarbij snelheden worden aangeboden tot 2 Mbit/s downstream en 512 Kbit/s upstream. SURFnet zal gebruik maken van het volledig geautomatiseerde aansluitproces van BBned. Hierdoor kunnen snel grote aantallen ADSL-verbindingen gerealiseerd worden. Ook kunnen de instellingen hierdoor zelf ADSL-aansluitingen regelen en ondersteuning bieden aan de gebruikers. SURFnet en BBned zullen ook gezamenlijk diverse aanvullende DSL-diensten voor het onderwijs ontwikkelen.

Volgens Boudewijn Nederkoorn, directeur SURFnet, biedt de overeenkomst met BBned een goede aanvulling op de huidige diensten: "Studenten hebben thuis steeds meer behoefte aan een snellere 'always on' internetverbinding. De ouderwetse piepmodem voldoet niet meer. Door de samenwerking met BBned kunnen gebruikers van SURFnet binnenkort profiteren van een professionele ADSL-dienst."

Ook Hans Rietkerk, algemeen directeur BBned, is enthousiast over de samenwerking: "Studenten zijn een belangrijke groep breedbandinternet-gebruikers. We zijn er trots op dat SURFnet, een gerenommeerd netwerk dat strenge kwaliteitseisen hanteert, voor de DSL-verbinding van BBned kiest. Door gezamenlijk nieuwe DSL-diensten voor het onderwijs te ontwikkelen, stimuleren we het gebruik onder studenten."

Gerrit van der Vorst, senior beleidsadviseur van het Universitair Centrum Informatievoorziening van de KUN, is verheugd dat de ADSL-dienst bij deze universiteit wordt geïntroduceerd: "We hebben een reputatie hoog te houden op het gebied van breedbanddiensten: nu bieden we studenten en medewerkers al internettoegang via glasvezel, de kabel en een inbelvoorziening. ADSL is een onmisbare aanvulling op ons dienstenportfolio."

Over BBned
BBned is een communications service provider gespecialiseerd in het leveren van snelle breedbanddiensten aan internet service providers, application service providers en telecombedrijven in Nederland. Het breedbandnetwerk is gebaseerd op DSL-technologie waarmee koperen telefoonlijnen geschikt worden gemaakt voor ultrasnel dataverkeer. BBned ontwikkelt zakelijke wholesale DSL-oplossingen en biedt haar klanten de mogelijkheid de breedbanddiensten zelf te activeren en te monitoren via het eigen systeem. BBned ontwikkelt haar diensten in samenwerking met partners als Cisco Systems, Getronics en KPMG. Telecom Italia is de investeerder achter BBned. Eén van de afnemers van de breedbanddiensten van BBned is dochteronderneming BBeyond, aanbieder van breedbandinternet access services. BBned is opgericht in juli 2000 en is gevestigd in Hoofddorp.

Over SURFnet
SURFnet exploiteert en innoveert het nationale onderzoeksnetwerk, waarop meer dan 200 instellingen uit het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland aangesloten zijn. Om voorop te kunnen blijven lopen, werkt SURFnet voortdurend aan het verbeteren van de infrastructuur en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen, waardoor gebruikers sneller en beter toegang krijgen tot nieuwe Internetdiensten. In het kader van GigaPort heeft SURFnet een nieuw netwerk ontwikkeld, SURFnet5, dat zich kan meten met de beste onderzoeksnetwerken in de wereld. Meer informatie: http://surfnet.nl

###