Politiebericht Friesland: Friesland 26-11-2001
Politieberichten van 25/11 (13.00 uur) t/m 26/11 (07.00 uur)

Leeuwarden: autobrand
Zondag omstreeks 13.50 uur kwam er een melding binnen dat op de Sleedoornstraat een auto in de brand zou staan. De eigenaar van de auto, een 21-jarige inwoner van Leeuwarden, had de auto net gekocht en had wat aan de auto gesleuteld. Toen hij daarna de auto wilde proberen, vloog deze spontaan in brand. De brandweer heeft het vuur geblust.

Marrum: gasexplosie
Zondag omstreeks 13.40 uur vond in een woning aan het Louise Heeppaed een gasexplosie plaats. Na de explosie was brand uitgebroken. Door de brandweer werd het vuur geblust. Ter plaatse bleek dat de voorgevel van een appartement was weggeblazen. De bewoners van de andere appartementen moesten worden geëvacueerd en zijn voor de nacht ergens anders ondergebracht. De bewoner van het appartement, waarin de explosie had plaatsgevonden, was gewond geraakt. De 40-jarige man werd overgebracht naar het brandwondencentrum in Groningen. Het slachtoffer was door omwonenden uit de woning gehaald. Wat de oorzaak van de gasexplosie is geweest, is nog niet duidelijk. Door de technische recherche is een onderzoek ingesteld, doch de uitslag van dit onderzoek is nog niet bekend.

Marrum: niet voldoen aan bevel
Zondag omstreeks 14.40 uur kreeg de bestuurder van een personenauto, een 39-jarige inwoner van Holwerd, een bekeuring ter zake het niet voldoen aan een bevel of vordering. De bestuurder reed over de Lage Herenweg, die ter plaatse was afgezet in verband met een gasexplosie. Op het wegdek lagen de blusslangen. De bestuurder kreeg van de brandweermensen de mededeling om niet door te rijden en tevens kreeg hij een stopteken. Dit werd door de bestuurder genegeerd. De bestuurder werd iets verderop door de politie staande gehouden en geverbaliseerd.

Leeuwarden: mishandeling
Zondag tussen 15.00 en 15.45 uur was een 18-jarige inwoner van Franeker met zijn vriend aan het skaten op de skatebaan aan de Van Loonstraat. Op een gegeven moment werd de inwoner van Franeker lastig gevallen door een groepje jongens, die probeerden zijn skateboard af te pakken. Het slachtoffer werd door de groep jongens verschillende malen geslagen, waarop hij vluchtte. Op zijn vlucht werd hij door de jongens achtervolgd en tijdens deze achtervolging werd hij beroofd van zijn shag. Het slachtoffer liep een kapotte lip op en heeft aangifte gedaan van mishandeling. De groep jongens werd niet meer in de buurt aangetroffen.

Leeuwarden: diefstal fiets
Zondag omstreeks 16.40 uur werd op de Langemarktstraat een 17-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake diefstal van een fiets. De verdachte nam uit de fietsenstalling een op slot staande fiets weg. Dit werd gezien door getuigen, die daarop de politie waarschuwden. Deze was in de onmiddellijke omgeving en kon de verdachte daarop direct aanhouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. De fiets, waarvan de eigenaar nog niet bekend is, werd eveneens meegenomen naar het bureau. Na het opmaken van het proces-verbaal werd de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Tzummarum: brand schuur
Zondag omstreeks 16.00 uur werd een uitslaande brand gemeld in een schuur achter een woning aan de Sedyk. Het vuur werd door de brandweer geblust. Hoe de brand is ontstaan, is niet duidelijk. De bewoner (verdere gegevens nog niet bekend) was op het moment van de brand niet thuis. De schuur brandde af.

Leeuwarden: straatroof
Zondag tussen 01.00 en 01.30 uur liep een 17-jarige jongen over De Kelders. Aldaar kwamen twee jongens, zogenaamde gabbertypes, hem tegemoet lopen. Terwijl ze elkaar passeren, werd hij uitgescholden. Wanneer het slachtoffer hier iets van zegt, komen de jongens terug. Het slachtoffer pakte daarop zijn mobiele telefoon uit de jas met de bedoeling om een vriend te bellen. De jongens pakken daarop de mobiele telefoon van het slachtoffer af en hij kreeg vervolgens een vuistslag in het gezicht. Hij liep een klein wondje aan zijn onderlip op. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. De beide verdachten waren jongens van ongeveer 18/19 jaar oud en hadden beiden een kaal hoofd en een lengte van 1.80/1.90 meter.

Leeuwarden: parkeren
Zondag tussen 19.00 en 21.15 uur werd weer gecontroleerd op het parkeren in de binnenstad. In totaal werden 49 bekeuringen uitgedeeld op o.a. het Oldehoofdsterkerkhof (11), het Ruiterskwartier (13), de Turfmarkt (3), de Nieuweburen (11), de Nieuwestad (9), de Monnikenmuurstraat (1) en de Voorstreek (1).

Franeker: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 20.00 uur vond op de Tzummerweg een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto reed in een bocht van de weg rechtdoor en botste tegen een in de berm staande boom. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie, werd door de brandweer uit de auto gehaald. De man werd overgebracht naar het MCL-Zuid. Het bleek dat de bestuurder gedronken had. In het ziekenhuis is van de man een bloedproef genomen. De uitslag hiervan is pas over een aantal dagen bekend. De auto werd totaal vernield.

Goutum: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 21.45 uur vond op de Overijsselseweg een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een bestelauto miste een bocht in de weg en reed tegen een in de berm staande boom. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Leeuwarden, zat bekneld in zijn auto en werd door de brandweer uit de auto gehaald. De bestuurder werd overgebracht naar het MCL-Zuid. In het ziekenhuis is van de bestuurder een bloedproef genomen. De uitslag van deze bloedproef is nog niet bekend. De bestelauto werd totaal vernield. Door de klap van de aanrijding kwam de achteras van de bestelauto weer op het wegdek terecht, waar een personenauto over deze as heenreed. Bij deze aanrijding ontstond alleen materiele schade.

Burdaard: onder invloed
Maandag omstreeks 00.05 uur werd op de Iedyk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 59-jarige inwoner van Wanswerd, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 245 ug/l. Hij kreeg een rijverbod voor 1 uur. Tevens bleek dat de bestuurder niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Zijn rijbewijs was sinds 26 april 1999 ongeldig verklaard. Voor de geconstateerde overtredingen werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: onder invloed
Maandag omstreeks 01.50 uur werd op het Oldehoofdsterkerkhof een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 25-jarige inwoner van Utrecht, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 335 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Drachten: inbraak kantine
Afgelopen nacht werd ingebroken in de kantine van de voetbalvereniging Drachtster Boys aan de Postleane. Een ruit van de kantine werd ingeslagen. Uit de kantine werd een geldbakje met wat kleingeld weggenomen. Een lid van de voetbalvereniging, een 39-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Drachten: onder invloed
Maandag omstreeks 02.30 uur werd op de Noorderhogeweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 32-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 295 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Lytsewierrum: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 04.00 uur vond op de Hegedyk een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een Unimog ( vrachtwagentje) was in verband met een tegenligger te veel uitgeweken en in de berm van de weg terechtgekomen. Bij de daarop volgende stuurcorrectie was het vrachtwagentje omgekanteld. De bestuurder, een 18-jarige inwoner van Rien, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de jongeman 490 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren. Zijn zuster, 16 jaar, die bij hem in de auto zat, liep een gebroken sleutelbeen op en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272