Gemeente Den Helder

De brandweer helpt je niet alleen uit de brand

betreft: week: week 47

We hebben allemaal zo ons eigen beeld van de brandweer. Wellicht gevormd door heldhaftige verhalen van toen u klein was, maar zeker ook door wat u tegenwoordig op de televisie ziet. De brandweer doet vaak veel meer dan we denken en helpt ons niet alleen uit de brand door te blussen, want bijna de helft van alle alarmoproepen van de brandweer heeft niets met brand te maken.

niet alleen bij brand in de weer

Als er een brandweerpieper afgaat, kan er van alles aan de hand zijn. Want ook bij stormschade, wateroverlast, rampen, ernstige verkeersongelukken of bij mensen en dieren in nood, wordt de hulp van de brandweer ingeroepen. Deze hulp noemen we een actieve vorm van dienstverlening, ofwel de repressieve taken van de brandweer. Daarnaast zijn er natuurlijk ook vele andere taken, waarbij de brandweer niet hoeft uit te rukken. Dat zijn bijvoorbeeld activiteiten als het geven van voorlichting, het beoordelen van een verbouwingsplan, het uitvoeren van ontruimingsoefeningen, het onderhoud van brandkranen of het opstellen van rampenplannen. Kortom, activiteiten waarbij de brandweer vaak een zeer belangrijke adviserende rol speelt. En 'last but not least' staat de brandweer ook voor ons klaar bij de eerste verwerking van een brand of ongeval. Vervolgens verwijst de brandweer door naar specialisten op het gebied van slachtofferhulp.

trainen op locatie

De brandweer komt dus voor veel verschillende situaties te staan. Om daar zo goed mogelijk op voorbereid te zijn, worden brandweermensen zeer goed opgeleid. Daarbij besteden ze veel tijd aan sporten en oefeningen. De brandweer beschikt over trainingslocaties waar zeer veel verschillende vormen van hulpverlening en brandbestrijding in scène kunnen worden gezet. Denk aan het bevrijden van iemand uit een autowrak of het zoeken naar slachtoffers in zware rook.

meer weten over de brandweer?

Onlangs is de Postbus 51-campagne "De brandweer helpt je niet alleen uit de brand" van start gegaan om een goed beeld van de brandweer te geven. Een folder, waarin nader wordt ingegaan op de organisatie van de brandweer en het werk dat de brandweer doet, kunt u krijgen in het stadhuis. Voor meer informatie kunt u ook de volgende internetsites raadplegen: www.brandweer.nl, www.brandweervrouw.nl en www.nibra.nl.

laaste verandering: november 26, 2001