Provincie Zuid-Holland

23-11-2001
Aanpassingen opknapbeurt Oosterduinse Meer

De provinciale dienst GZH (Groenservice Zuid-Holland) heeft in overeenstemming met ondernemers en vertegenwoordigers van recreanten aan het Oosterduinse Meer in Noordwijkerhout besloten om de gedane opknapbeurt aan het meer op diverse locaties bij te stellen. De aanpassingen starten begin volgend jaar en zijn met deze nieuwe aanpak gebruiksvriendelijker. Het betreft aanpassingen aan oevers, dammen en strandje. Daarnaast worden maatregelen getroffen om algenvorming te voorkomen.

Na een aantal afwijzende reacties op de herstelwerkzaamheden bij het Oosterduinse Meer is de GZH opnieuw rond de tafel gaan zitten met ondernemers en vertegenwoordigers van recreanten. De uitkomst is een verwijdering, verschuiving en een aanpassing van materialen ter bescherming van oevers, strand en speel- en ligweide.

De eerste stenen dam ter bescherming van het strandje zal bij het intensieve recreatiegedeelte ter hoogte van het restaurant en het bungalowpark worden verwijderd. De grond die hier onder ligt wordt afgevlakt tot een halve meter onder het waterpeil. Op deze manier blijft meer doorstroming van het water mogelijk en daardoor is er minder tot geen kans tot vorming van algen. De stenen van de eerste dam worden gebruikt voor de verzwaring van de tweede dam in de minder intensieve noordwest hoek van het meer.

De blokmatten aan de rand van het water ter hoogte van de surfloods verdwijnen. Om het strandje en de speel- en ligweide te beschermen tegen water en wind wordt een beschoeiing aangelegd. De werkzaamheden voor het doortrekken van het fietspad zijn klaar.

De werkzaamheden starten begin volgend jaar en hebben wat ongemak voor de recreant tot gevolg. De werkzaamheden zijn echter voor het hoogseizoen afgerond.