Waterschap Groot Salland


Actuele zaken

---

Persberichten
(Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het bureau Communicatie van het Waterschap Groot Salland: 038-4557216/218)

Archief persberichten

Zwolle, 23 november 2001

Graafwerk voor waterberging in de Koekoek van start

33 hectare grond nodig door uitbreiding glastuinbouw

Het Waterschap Groot Salland start maandagochtend 26 november a.s. met graafwerkzaamheden in de Koekoekspolder van de Gemeente Kampen. De start vindt plaats in een perceel aan de Van Asseltweg. Gemiddeld wordt er tot een diepte van zo'n 70 tot 80 centimeter grond afgegraven. Hierdoor ontstaat ruimte om overtollig water tijdelijk te kunnen bergen. De afgegraven grond wordt tijdelijk op het perceel opgeslagen en zal worden gebruikt bij de verbetering van de waterkering die om de Koekoekspolder moet worden aangelegd.

Meer waterberging noodzakelijk
Door het uitbreiden van het oppervlak glastuinbouwbedrijven in polder De Koekoek zijn maatregelen nodig om versnelde afvoer van regenwater naar de sloten op te vangen. Al het water kan niet worden weggepompt. Daarom moet voldoende nieuwe berging worden gecreëerd voor de opvang van regenwater dat van kassen en ander verhard oppervlak afstroomt. Het waterschap Groot Salland heeft in de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met grondeigenaren in De Koekoek om grond te kunnen aankopen waarop waterberging gerealiseerd gaat worden.

Inmiddels 16 hectare gekocht
Van de benodigde 33 extra hectare heeft het waterschap inmiddels 16 hectare aangekocht Met de aankoop van grond en het graven van berging probeert het waterschap in de pas te lopen met de toename van het oppervlak glas.

Waterkering
Om De Koekoek in situaties met veel neerslag te beschermen tegen overstromingen vanuit Mastenbroek is daarnaast de aanleg van een waterkering nodig. Het waterschap is momenteel bezig met de besteksvoorbereidingen voor dit project.


--- einde persbericht---

Zwolle, 14 november 2001

Balgstuwkering getest

De eerste testen van de werking van de balgstuwkering Ramspol bij Kampen hebben inmiddels plaatsgevonden. De sluitingsoperatie die maandag is uitgevoerd, is volgens verwachting verlopen. De balgdoeken zijn daarbij uitsluitend gevuld met lucht. In de definitieve situatie is het vulmedium een combinatie van water én lucht. Bij de controle van het doek zijn echter enkele lokale beschadigingen aan de binnenzijde van het doek geconstateerd. De oorzaak van deze beschadigingen is niet bekend en wordt momenteel onderzocht. De balgstuwkering bestaat uit drie van deze opblaasbare dammen, die het achterliggende gebied moeten beschermen tegen opstuwend water uit het IJssel- en Ketelmeer. In ruststand liggen de doeken opgevouwen in een op de waterbodem geconstrueerde drempel.


--- einde persbericht---
Zwolle, 12 oktober 2001

Jaarlijkse schoonmaak van sloten mag later

Waterschap stelt schouw ruim twee weken uit

Het Waterschap Groot Salland controleert ook deze herfst of watergangen goed zijn onderhouden. Schouwuitvoerders zullen, tijdens de zogenaamde najaarsschouw, onder meer bekijken of de watergangen de juiste breedte en diepte hebben. Dit gebeurt in de districten I en II van het beheersgebied van het Waterschap Groot Salland. De najaarsschouw zou starten op 24 oktober maar het waterschap weet dat het door de natte terreinomstandigheden van de afgelopen weken het niet overal mogelijk was om de onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

Om deze reden is besloten de najaarsschouw te houden op 12 november a.s. Toch doet het Waterschap Groot Salland een dringend beroep om, waar mogelijk, zo spoedig mogelijk met het onderhoud aan de watergangen te beginnen omdat dit vooral voor natte perioden erg belangrijk is. Meer informatie is te vinden op
www.wgs.nl/actueel/snij- en baggerschouw.

Goede waterhuishouding
Dichtgegroeide en ondiepe watergangen belemmeren een goede waterhuishouding. Dit geldt ook voor niet goed onderhouden of verstopte duikers onder dammen. De jaarlijkse schouw zorgt ervoor dat het onderhoud van de watergangen gebeurt.


--- einde persbericht---
Zwolle, 5 oktober 2001

Waterschap onderhoudt 500 km watergang voor boeren

Klik op de foto voor een vergroting.

Het Waterschap Groot Salland gaat dit najaar van ongeveer 500 kilometer watergangen de schouw overnemen. Eigenaren in het noorden van het waterschapsgebied krijgen met de wijziging te maken. De betrokken eigenaren krijgen hierover persoonlijk bericht van het waterschap.

Nieuw beleid
Om het beheer en onderhoud op dezelfde manier in het gehele waterschapsgebied uit te voeren heeft het bestuur van het Waterschap Groot Salland met ingang van dit jaar nieuw beleid vastgesteld. Met dit nieuwe beleid wordt een antwoord gegeven op de vraag wie moet wat onderhouden. En is nu duidelijk hoe de zogenaamde onderhoudsverplichtingen verschillen per categorie watergangen.

Verschillende soorten watergangen
De hoofdwatergangen (gebaseerd op de oppervlakte van het achterliggend stroomgebied) zijn volledig in beheer én in onderhoud bij het waterschap.
Ook de watergangen (gebaseerd op een achterliggende belanghebbende eigenaar) zijn nu al in beheer van het waterschap en blijven in beheer bij het waterschap. Maar wat verandert is dat het waterschap het feitelijk onderhoud, incl. het natte profiel van de dammen met duikers, met één onderhoudsbeurt in het najaar, overneemt. De schouwwatergangen (de kavelsloten waarbij uitsluitend de twee aanliggende eigenaren belang hebben) blijven ook in beheer van het waterschap. Het onderhoud ligt bij de aanliggende eigenaar. Het waterschap oefent via de schouw hier één keer per jaar, in het najaar controle op uit. Op verzoek van beide eigenaren kunnen de watergangen worden afgevoerd van de legger, waarna de onderhoudsplicht vervalt. Voor het overige water zoals kavelsloten, kolken e.d., waarop geen schouwplicht rust, is het beheer en onderhoud volledig voor de verantwoording van de aanliggende eigenaren. Het waterschap kan alleen via de keur voorkomen dat als gevolg van bijvoorbeeld demping of doorgraving een wijziging wordt aangebracht in de stroomgebiedsgrenzen.

Werkzaamheden
De hierboven zogenoemde 'watergangen' wil het waterschap gaan onderhouden in dezelfde periode waarin de overige schouwwatergangen geschouwd worden, dus om en nabij eind oktober / half november. De betrokken aanliggende eigenaren kunnen tegen die tijd machines van het waterschap of loonwerkers op de percelen verwachten.


--- einde persbericht---
Zwolle, 17 september 2001

Werk aan waterhuishouding in Nieuwleusen bijna klaar

Plaatsing nieuw gemaal langs het Molenpad

Het Waterschap Groot Salland rond de werkzaamheden aan de waterhuishouding van Nieuwleusen komend winterseizoen af. Onderdeel van de afronding is het plaatsen van een gemaal langs het Molenpad. Dit gemaal voert water uit het gebied rond de begraafplaats en rond de bebouwing Smitslaan en Oosterveen via nieuwe watergangen af naar de Grote Sloot.

Het gemaal bestaat uit een betonput waarin een pompunit is aangebracht. De put is zo'n 4 lang, 1.75 meter breed en 2.50 meter hoog. Het gewicht is ca. 20 ton. Het geheel zal dinsdag a.s. (morgen) met een grote kraan worden geplaatst. In de weken daarna worden de in
- en uitstroomvoorziening en de schakelkast aangebracht. Als het werk klaar is zijn er alleen een paar toegangsluiken en een schakelkast zichtbaar in het landschap. Komend winterseizoen worden er nog enkele watergangen gerealiseerd die aansluiten op het nieuwe gemaal.

De totale kosten die zijn gemoeid met het verbeteren van de waterhuishouding in Nieuwleusen bedragen ruim 2 miljoen gulden.

Bosmansweg/Hulsterplas
Nu bijna alles klaar is zullen de waterstanden in de bebouwde kom van Nieuwleusen beter beheersbaar zijn. Er zal meer water uit het dorp kunnen worden geborgen. Daarom is er een watergang langs de Bosmansweg gegraven. Deze nieuwe watergang is via een duiker aangesloten op de Hulsterplas. Hierdoor kunnen langdurige peilstijgingen in de Hulsterplas, bijvoorbeeld door riooloverstorten, worden vermeden. Tevens heeft het waterschap de watergang richting Buldersleiding verbeterd, zodat het water beter door kan stromen.

Eikenlaan/Palthebos
Voor de af- en ontwatering van de Eikenlaan is een onderbemaling in de bestaande watergang aangelegd. Dit betekent dat de Eikenlaan kunstmatig op een lager waterpeil gehouden kan worden. De bebouwing aan het Schuurmanslaantje is eveneens op deze bemaling aangesloten. Hierdoor hoeven de watergangen bij het Schuurmanslaantje niet te worden aangepast. Door het Palthebos is inmiddels een nieuwe watergang gegraven, en is een duiker door de Dommelerdijk aangelegd. Deze watergang watert de bebouwing rond het Schuurmanslaantje af op de onderbemaling bij de Eikenlaan.

Omgeving Wilhelminavijvers
Om het waterpeil beter te kunnen beheersen zijn twee zinkers (diepe duikers onder bestaande rioolbuizen door) gelegd; één door de kruising Reuverslaan/Wilhelminalaan en één onder het fietspad bij het sportpark. Ook heeft het waterschap in samenwerking met de gemeente Dalfsen de watergang langs het sportpark richting de Bosmansweg verbreed. Hiervoor moest de situatie van het korfbalveld aangepast worden door deze in noordelijke richting te verleggen.

Grote Sloot
Tussen de Burg. Backxlaan en de Haersoltestraat heeft de aannemer in opdracht van het waterschap langs de Grote Sloot een onderhoudsstrook (banket) aangebracht om het onderhoud van de watergang vanaf deze kant te kunnen uitvoeren. Aan de andere zijde van de weg is richting Julianalaan een vijver gegraven, zodat er meer ruimte komt om water te bergen. Onlangs is in de Grote Sloot ten oosten van de Burg. Backxlaan een automatische stuw geplaatst. Hierdoor is het mogelijk het waterpeil in de zomer in het oostelijk landbouwgebied beter te regelen en de afvoer door het stedelijk gebied beter op elkaar af te stemmen.


--- einde persbericht---
Zwolle, 23 augustus 2001

WATERSCHAP HOUDT GROOTSCHEEPSE OEFENING DIJKWACHTEN

In de periode van 3 t/m 12 september 2001 gaan ca. 400 dijkwachters van het waterschap oefenen in de praktijk. Vanuit diverse locaties langs de rivieren de IJssel, Vecht en Zwartewater gaan de dijkwachten vanaf 20.00 uur op pad om een aantal kilometers dijk te inspecteren. Door deze oefeningen raken de dijkwachten vertrouwd met praktijksituaties en leren ze het gebied beter kennen. Aan de hand van opgedane ervaringen kunnen onderdelen van het bestaande draaiboek worden bijgesteld. Hierdoor is het dijkleger in noodsituaties zo goed mogelijk op haar taken voorbereid.

Het Waterschap Groot Salland heeft 536 km dijken en kaden in beheer. Om deze waterkeringen in perioden van storm, hoog water en ijsgang te kunnen inspecteren staat het dijkleger paraat. Vorig jaar is een wervingscampagne gehouden om het dijkleger op sterkte te krijgen. Dit is met de aanmelding van zo'n 700 personen gelukt. In het voorjaar van 2001 hebben alle dijkwachters een instructieavond bijgewoond. Nu is het tijd om in de praktijk te testen of de 'papieren' schema's en indelingen goed uitwerken.


--- einde persbericht---
Zwolle, 10 augustus 2001

Agrariërs praten over nieuw waterpeil in Mastenbroek en de Koekkoek

Waterschap wil breed gedragen peilbesluit
Het Waterschap Groot Salland organiseert op 22 augustus a.s. in hotel het Zwarte Water in Genemuiden een bijeenkomst over een nieuw peilbesluit voor de polders Mastenbroek en de Koekkoek. De bijeenkomst, die om 20.00 uur begint, is bedoeld voor een ieder die wil mee praten over de gewenste waterpeilen.

Breed gedragen
Ruim 600 grondeigenaren en gebruikers uit beide polders zullen persoonlijk worden uitgenodigd om hun bijdrage aan de discussie te leveren. Het Waterschap Groot Salland wil bij de totstandkoming van een nieuw peilbesluit gebruik maken van de in het gebied aanwezige kennis en ervaring met water. Niet alleen het oppervlaktewater speelt een belangrijke rol maar steeds meer wordt gekeken naar de gewenste grondwaterstand.
Op 22 augustus vindt de eerste bijeenkomst plaats voor de hele polder Mastenbroek en de Koekkoek. Tijdens deze eerste bijeenkomst zullen de resultaten worden gepresenteerd van de enquête die enkele weken geleden is verspreid. Duidelijk knelpunten zijn inmiddels bekend. Verder is er voldoende gelegenheid om samen te discussieren over de verschillende wensen, belangen en mogelijke oplossingen. Het is de bedoeling om later in vier kleine groepen per deelgebied in september of oktober gezamenlijk verder te praten en na te denken over het nieuwe peilbesluit. Hierbij zullen van de verschillende alternatieven de consequenties voor de landbouw en de natuur inzichtelijk worden gemaakt.

Mastenbroek en Koekkoek
De verschillende functies die in beide polders voorkomen hebben elk hun eigen wensen wat de waterhuishouding betreft. De polder Mastenbroek, die eind 14e eeuw werd bedijkt, heeft voor een groot gedeelte een landbouwfunctie. Naast de landbouw komt aan de rand van het gebied natuur voor en wordt er uiteraard gewoond in het gebied. Kenmerkend zijn het stelsel van weteringen, een rechthoekig verkavelingspatroon en boerderijen op terpen. In de Koekkoek heeft de glastuinbouw zich ontwikkeld. De Koekoekspolder ligt tot twee meter lager dan de omgeving. Dit is ontstaan door de verveningen in de 18e en de 19e eeuw. In het begin van de vorige eeuw kon de polder voor het eerst worden drooggemalen.


--- einde persbericht---
Zwolle, 8 augustus 2001

Waterschap Groot Salland presenteert bestuursprogramma

"Water in goede banen", dat is het motto voor de komende bestuursperiode van Waterschap Groot Salland. Vandaag is het bestuursprogramma 2001-2004 gepresenteerd waarin Groot Salland zijn visie op het waterschap en zijn taken heeft omschreven. Door veranderingen in de waterschapswereld en maatschappelijke ontwikkelingen kiest het waterschap er voor deze visie uit te dragen. Begin dit jaar is een nieuw bestuur gekozen met acht nieuwe gezichten. Daarom leek dit het geschikte moment om met "Water in goede banen" te komen. In het bestuursprogramma kunnen burgers lezen wat de voornemens zijn voor de komende jaren en wat zij van het waterschap mogen verwachten.

Samenwerkende mede-overheid
Kernwoorden van het bestuursprogramma zijn veiligheid, duurzaamheid en maatschappelijk optimum. Het waterschap denkt dat te kunnen bereiken door nog meer samen te werken. Samenwerking met collega-waterschappen, mede-overheden en organisaties moet er toe leiden dat het beste resultaat wordt verkregen tegen de laagst mogelijk maatschappelijke kosten. Dan gaat het niet alleen om het financiële resultaat. Het gaat ook om een afweging van alle belangen waar het waterschap in zijn taakuitoefening rekening mee moet houden; landbouw, natuur en milieu, wonen, werken en recreëren.

Communicatie
Samenwerking vraagt om goede communicatie. Ook voor het kunnen maken van een juiste belangenafweging is veel overleg en voorlichting nodig. Daarom zal het contact met burgers en doelgroepen geïntensiveerd worden door informatiebijeenkomsten en overleggen en door gebruik van nieuwe ontwikkelingen zoals interactieve planvorming, waarbij het waterschap belanghebbenden al in een vroeg stadium betrekt bij de ontwikkeling van nieuw beleid. De mogelijkheden van het internet zullen daarbij uiteraard gebruikt worden.

Kijk op water
Naast de manier waarop het waterschap de taak denkt in te vullen, besteedt het bestuursprogramma ook aandacht aan het resultaat van het waterschapswerk. Het programma geeft concreet aan wat er moet gebeuren in de komende jaren. Hoe dat gaat gebeuren legt het waterschap vast in het Waterbeheersplan 2002-2006. Dit document, dat als titel "Kijk op water" heeft meegekregen is in concept gereed en wordt dit najaar vastgesteld door het algemeen bestuur.


--- einde persbericht---