NVM

Nieuwegein, 26 november 2001

Woningconsument dupe bij afwijzing van wetsontwerp

Maandag 26 november 2001 behandelt de Tweede Kamer een wijziging in het Burgerlijk Wetboek betreffende de koop en verkoop van woningen. Het desbetreffende wetsontwerp voert als belangrijkste verandering in dat de consument voortaan drie dagen bedenktijd krijgt na het aangaan van de koopovereenkomst. Dit is in overeenstemming met het overleg dat gedurende zeven jaren aan het wetsontwerp is voorafgegaan.

Het wetsontwerp, ingediend door minister Korthals, wordt derhalve ondersteund door alle bij de markt van onroerend goed betrokken maatschappelijke partijen op één na, het notariaat. Dat wenst zelf een uitbreiding van haar domeinmonopolie, zodat geen overeenkomst tussen partijen meer bindend zal zijn, ook niet bij een schriftelijk zogeheten voorlopig koopcontract zonder dat de notaris ermee heeft ingestemd.

Dit zal voor de consument leiden tot een kostenverhoging die kan oplopen tot vele honderden guldens per transactie. Voor de consument levert dat een schijnzekerheid op, omdat daarmee een deskundigheid van de notaris wordt gesuggereerd die deze niet heeft. Het leidt tot vertraging, kostenverhoging en frustratie van wilsovereenkomsten tussen mondige partijen in een open markt.

Dit minderheidsstandpunt van het notariaat dreigt thans in de vorm van een amendement een meerderheid in de Tweede Kamer te krijgen. Daarmee zou de unieke situatie ontstaan dat een regeringsvoorstel dat op een historisch breed draagvlak in de samenleving kan rekenen niettemin wordt getorpedeerd ten behoeve van het notariaat als enige, belanghebbende partij.

De maatschappelijke organisaties die het wetsontwerp steunen zijn uit alle geledingen afkomstig, te weten: Vereniging Eigen Huis, De Consumentenbond, Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf AVBB, de Stichting Garantie Instituut Woningbouw GIW, Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed VBO, Landelijke Makelaars Vereniging LMV, VNO/NCW, MKB en de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen NVM.

Nadere informatie: NVM Communicatie, Marketing & Onderzoek, tel. 030-6085205, fax 030-6035468, Internet: www.nvm.nl, E-mail: T.Luckel@nvmorg.nl.