ST PRINS BERNHARD CULTUURFONDS

Cultuurfonds verstrekt vijf theateropdrachten

Cultuurfonds verstrekt vijf theateropdrachten

AMSTERDAM, 26 NOVEMBER 2001. Nora Heilmann, Olivier Provily, Annelies van Wieringen en de theatergroepen Ashton Brothers en Drie naakte mannen krijgen elk f 40.000 (euro 18.151) van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor het maken van een eigen theaterproductie. Het fonds stelt als voorwaarde dat de voorstelling op zijn laatst in het seizoen 2003/2004 wordt uitgevoerd, en voor de zakelijke leiding wordt ondergebracht bij een werkplaats, theater of gezelschap. Met zijn opdrachten aan eindexaminandi van theateropleidingen wil het Cultuurfonds jonge theatermakers stimuleren en steunen bij hun stap van opleiding naar beroepspraktijk.

Nora Heilmann (Leipzig, 1976, woonachtig te Amsterdam) studeerde hedendaagse dans in Duitsland, Amsterdam en New York. Als performer, choreograaf en decorontwerper is zij vooral geïnteresseerd in improvisatie, experimentele compositie en interdisciplinaire samenwerking. Het project SURAKI, waarin zij onderzoekt wat het lichaam doet met zijn middelpunt, gewicht en zwaartekracht wanneer het aan touwen wordt opgehangen, kreeg in maart 2001 de eerste prijs bij de Internationale Prijsvraag voor Hedendaagse Choreografie in België.

Olivier Provily (Tunis 1970, woonachtig te Zaandam) voltooide in 2001 de regieopleiding aan de Theaterschool van de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Zijn afstudeervoorstelling Oorlogje werd in juni 2001 gespeeld in het Rozentheater in Amsterdam tijdens de Regiedagen 2001. In juni 2001 kreeg hij de Ton Lutz Regie Prijs voor de meest veelbelovende afstuderende regiestudent en, samen met Lotte van den Berg en Marcus Azzini, de Top Naeff Prijs voor de meest veelbelovende afstuderende lichting van 2001. Voor 2002 staan producties op stapel voor het Veem Theater Amsterdam, het Gasthuis Amsterdam en de Toneelschuur Haarlem.

Annelies van Wieringen (Kesteren 1978, woonachtig te Rotterdam) studeerde in 2001 af aan de Theateracademie Maastricht. Tijdens haar opleiding deed zij ervaring op als regisseur bij onder andere Kaatje is verdronken van Alex van Warmerdam en Another fine mess, waarvoor zij bij het Huis van Bourgondië de professionele eindregie deed. Zij schreef en speelde zelf in het stuk Combalou. Als regieassistent werkte zij mee aan de producties Haroen en de zee van verhalen en Ja ja maar nee nee van het Ro-theater, en Het Zwanenmeer van Zuidelijk Toneel Hollandia.

Ashton Brothers is een beginnende theatergroep bestaande uit Pepijn Gunneweg, Pim Muda, Joost Spijers en Friso van Vemde. Zij begonnen hun samenwerking tijdens hun opleiding aan de Akademie voor Kleinkunst. Aangemoedigd door een succesvolle masterclass van gastdocent Paul de Leeuw, maakten zij drie korte voorstellingen. Na de laatste voorstelling besloot het viertal in deze formatie verder samen te werken. Met de vijftig minuten durende productie Tragiek van de Ondermens speelden zij in 2001 op het Internationaal Theaterschool Festival. Dit leidde tot een optreden tijdens het Festival Theater aan Zee in Oostende en een week spelen in theater Bellevue in Amsterdam. Op dit moment werken de vier aan een avondvullende voorstelling die in 2002 in première gaat.

Julien Knopps, David van Griethuysen en Daniel van den Broeke vormen gedrieën de theatergroep Drie naakte mannen. De samenwerking ontstond tijdens hun opleiding theatermaken aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In maart 2000 maakten zij hun eerste productie. Absent werd speciaal voor het Internationaal Theaterfestival in Brno in het Engels geschreven. Het stuk viel in de prijzen bij de Martha award-verkiezingen voor meest authentieke voorstellingen. De tweede voorstelling Vlot werd een jaar lang gespeeld in o.a. de Melkweg in Amsterdam en tijdens het Festival a/d Werf. In januari 2002 gaan de Drie naakte mannen een voorstelling maken bij Lantaren/Venster in Rotterdam en in september bij Huis a/d Werf. Op dit moment werken de drie elk aan een solovoorstelling.

///

Theateropdrachten van het Prins Bernhard Cultuurfonds Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert en steunt jonge theatermakers in hun stap van opleiding naar de beroepspraktijk door hen de mogelijkheid te bieden een eerste eigen productie te maken. Jaarlijks selecteert een jury daartoe maximaal vijf eindexamenkandidaten van de verschillende theateropleidingen (inclusief dans en mime). De jury van de theateropdrachten 2001 bestond uit Marcel Bogers (Melkweg, Amsterdam), Dorine Cremers (Theaterwerkplaats Generale Oost, Arnhem), Amy Gale (Dansateliers Rotterdam), Rob Ligthert (Toneelgroep Oostpool, Arnhem), Jeannette Smit (Bellevue/Nieuwe de la Mar, Amsterdam), Leo Spreksel (Korzo Theater, Den Haag) en Maarten Verhoef (Huis van Bourgondië, Maastricht).

Noot voor de redactie,