Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000


Startschot Aware-project Haarlem

De gemeente heeft geld gestoken in het "Aware-project" dat onlangs in Haarlem van start is gegaan. "Aware" staat voor Abused Women's Active Response Emergency. Dit is een alarmsysteem om vrouwen en hun eventuele kinderen die het risico lopen opnieuw slachtoffer te worden van huiselijk geweld door de ex-partner, sneller en beter te kunnen beschermen. Via een alarmsysteem - thuis geïnstalleerd - kunnen deze vrouwen bij bedreiging snel de politie inschakelen.

Het Aware-project Haarlem is een proefproject tot 2003. Aan het experiment kunnen maximaal twintig vrouwen deelnemen. Aware is een van de deelprojecten van het Haarlemse project "Geweld in het Gezin". Het is ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Blijf van m'n Lijf Haarlem, het Openbaar Ministerie Haarlem, de Regiopolitie Kennemerland en NVD-PAS (het bedrijf dat het alarmsysteem en de techniek daar omheen verzorgt). De subsidie voor dit project wordt verstrekt door het ministerie van Justitie en de gemeente Haarlem. De ervaringen en resultaten van dit proefproject worden uitgebreid geëvalueerd om te zien of het breder en ook elders in het land ingezet kan worden.

Vangnet

Aware werkt als een vangnet. Bij de deelnemende vrouw wordt thuis een speciaal alarmsysteem geïnstalleerd waarmee zij bij dreiging van of stalking (belaging) door de ex-partner, direct hulp van de politie kan inroepen. De politie is uitgebreid geïnformeerd over het project en herkent het signaal wanneer een Aware-vrouw aan de bel trekt.

Steun en veiligheid

Met het Aware-project Haarlem wil de projectgroep voormalige bewoonsters van Blijf van m'n Lijf Haarlem en IJmond, maar ook andere vrouwen uit de regio steun en veiligheid bieden om herhaald slachtofferschap te voorkomen. Verder wil zij met het experiment aantonen dat een integrale aanpak van huiselijk geweld resultaat heeft. De samenwerking tussen de verschillende organisaties zorgt ervoor dat er daadkrachtig opgetreden kan worden en dat er meer mogelijkheden zijn voor het ondersteunen van het slachtoffer en het aanpakken van de dader.

Uniek project

De Haarlemse aanpak van deze vorm van persoonlijke bescherming is uniek, omdat die in tegenstelling tot andere proeven in Nederland laagdrempelig is. Het project richt zich niet alleen op ex-Blijf van m'n Lijf-vrouwen maar ook op andere vrouwen (en hun kinderen) die een reële dreiging ervaren van hun ex-partner.

Potentiële deelneemsters moeten wel kunnen aantonen dat zij slachtoffer van huiselijk geweld zijn (geweest) en dat zij een reëel risico lopen om opnieuw slachtoffer te worden. De relatie met de dader moet al beëindigd zijn voor de deelname. Potentiële deelnemers moeten bereid zijn om aangifte te doen; dit is echter geen voorwaarde vooraf. Er zijn geen kosten voor de deelneemsters aan het project verbonden.

Werkgebied

Het werkgebied voor het Aware-project is de politieregio Kennemerland. Dit betekent dat vrouwen in Heemskerk, Heemstede, Bennebroek, Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Haarlemmerlieden, Uitgeest, Velsen en Zandvoort mee kunnen doen aan het experiment.

Meer informatie?

Voor meer informatie over het Aware-project kan contact worden opgenomen met telefoon: 023 - 532 7825.