Gemeente Capelle a/d IJssel

Gemeentegrond

In het beleidsplan 1998 2002 heeft het college van burgemeester en wethouders aangegeven dat de gemeente situaties waarbij sprake is van het ongeoorloofd toe-eigenen van gemeentegrond strenger gaat aanpakken. Het afgelopen jaar is daarom gestart met het voeren van een handhavingsbeleid. Dit houdt in dat per wijk wordt opgetreden tegen het zonder toestemming - in welke vorm dan ook - in gebruik nemen van gemeentegrond.

Uit een onlangs gehouden inventarisatie is gebleken dat op een groot aantal plaatsen de gemeentegrond in gebruik is genomen door inwoners. De gebruikssituatie wijkt op die plaatsen af van de eigendomssituatie. De gemeente hecht er veel waarde aan dat de kadastrale grenzen worden gerespecteerd. Om die reden wordt het zich ongeoorloofd toe-eigenen en / of gebruiken van gemeentegrond (openbaar groen) niet toegestaan.

De gemeente is begonnen met het ongedaan maken van deze ongewenste situatie in de nieuwere wijken. In deze wijken (s-Gravenland, Schenkel-noord, Ringvaartpark, Paradijsselpark) wordt geen openbaar groen verkocht. Dit heeft de gemeente besloten omdat deze wijken zodanig zijn ontworpen dat al het gemeentelijk groen behoort tot het zogenaamde structuurbepalend buurtgroen van een wijk. Bij dit type groen moet u denken aan het groen langs voet- / fietspaden, parkjes in uw buurt en groen grenzend aan de woningen.

Zoals gezegd wordt per wijk opgetreden. Begin dit jaar is gestart in de wijken s-Gravenland en Schenkel-Noord. Daarnaast is incidenteel opgetreden in andere wijken. Het controleren op het onrechtmatig gebruik van gemeentegrond vindt de komende jaren in alle wijken met een vaste frequentie plaats.

Binnenkort wordt gestart met optreden in de wijk Oostgaarde. De eerste aanschrijvingen (Baaienbuurt) worden in deze maand nog verstuurd. In de brief wordt duidelijk aangegeven om wat voor soort groen het gaat en of dit eventueel voor verkoop in aanmerking komt. Of groen verkocht mag worden staat beschreven in de detaillering van het Groenstructuurplan voor de wijk Oostgaarde. Dit geldt alleen voor een beperkt aantal stukken algemeen blokgroen. Is zon stukje grond ongeoorloofd toegeëigend en / of in gebruik dan is er de keuze tussen kopen of ontruimen. In alle andere gevallen moet worden ontruimd.
De grond moet dan in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht. Dit laatste betekent in veel gevallen dat hetzelfde soort groen weer wordt teruggeplant.

Voor meer informatie en voor vragen kunt u contact opnemen met het Informatiecentrum van de gemeente, telefoon 2848484.