Actueel

Rechtbank Rotterdam: Celstraf na geruchtmakende asbestzaak
Bron: Bureau Voorlichting en Communicatie RM 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 26-11-2001

De rechtbank Rotterdam heeft donderdag drie verdachten veroordeeld voor hun aandeel in een geruchtmakende asbestzaak. Het drietal was verantwoordelijk voor of betrokken bij het opstellen van een vals rapport over de aanwezigheid van asbest in Prizren in Kosovo. In die plaats hadden Nederlandse VN-militairen tijdens een vredesmissie hun kamp opgeslagen. Door in het rapport te wijzen op de aanwezigheid van blauw asbest, hoopten de verdachten een lucratieve opdracht voor het ruimen ervan in de wacht te slepen. Hoe de valsheid in geschrift aan het licht kwam, blijkt niet uit het vonnis.
De hoofdverdachte, die leiding gaf aan een laboratorium voor asbestonderzoek, werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. De man was al eerder veroordeeld. Een medeverdachte was teamleider van het Asbest Specialistenteam in Kosovo. Hij kreeg voor zijn rol vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. De andere verdachte speelde geen actieve rol maar had wel kennis van de valsheid in geschrifte. Zijn zwijgzaamheid kwam hem te staan op een werkstraf van 240 uur.
Het rapport wekte grote beroering bij de betrokken militairen en hun familie, vrienden en bekenden. De rechtbank overwoog ook dat de overheid rigoureuze en kostbare maatregelen in het desbetreffende gebied heeft moeten nemen en dat bovendien het internationale aanzien van de Koninklijke Landmacht schade werd toegebracht. In het vonnis schrijft de rechtbank: "De verdachte heeft zich slechts laten leiden door zijn eigen geldelijke gewin, zonder zich te bekommeren om de maatschappelijke gevolgen van zijn handelen. De rechtbank acht het bewezenverklaarde ernstig en zij is dan ook van oordeel, dat daarop gereageerd dient te worden met een vrijheidsstraf van geruime duur." Zie ook de uitspraken AD6007, AD6008 en
AD6009

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AD6006
(Zie het originele bericht)