Gemeente Tilburg

23-11-2001
Bedrijfsleven ondersteunt plannen Nederlands Textielmuseum Interpolis, CZ, Fujifilm, ABN AMRO bank, Rabobank en ING bank zeggen twee miljoe

Een aantal grote Tilburgse bedrijven, te weten Interpolis, CZ, Fujifilm, ABN AMRO bank, Rabobank, en ING bank ,heeft aangegeven substantieel te willen bijdragen aan de nieuwbouwplannen van het Nederlands Textielmuseum. Op dit moment is al f 2 miljoen toegezegd. Men streeft ernaar om uit sponsoring in totaal ca f 7 miljoen bijeen te brengen, waarvan circa f 4 miljoen gespreid over enkele jaren door grote sponsors.

De totaalkosten voor de nieuwbouwplannen bedragen ca. f 27 mln. Het is de bedoeling de helft van het benodigde bedrag te verkrijgen uit subsidies van rijk, provincie en Brussel en de andere helft uit de stad (gemeente en sponsoren) samen.

Museum in bedrijf
Het Nederlands Textielmuseum wordt de komende jaren ingrijpend vernieuwd. Het gebouw wordt aangepakt, maar ook zal er gewerkt worden vanuit een nieuw concept. Deze nieuwe werkwijze zorgt voor 63 extra arbeidsplaatsen. Bovendien gaat het textielmuseum een voortrekkersrol spelen in Nederland en Europa. .

In het najaar van 1999 heeft het museum, samen met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, de textielindustrie, brancheorganisaties en onderwijsinstellingen een toekomstvisie voor het museum ontwikkeld. Onder de titel Museum in Bedrijf, revitaliseren, cultureel ondernemen en innoveren zullen de veranderingen in de komende jaren plaatsvinden. Dit zijn een totale herinrichting van het museum, inclusief een nieuw entreegebouw; een bedrijvenverzamelgebouw voor textiel en een Europese werkplek voor textiel.

Nieuwe entree en herinrichting museumpresentaties Het Nederlands Textielmuseum zal weer het totale fabriekscomplex van de voormalige firma Mommers in beslag nemen. Het entreegebouw is nodig, om alle faciliteiten met elkaar te verbinden. Er komt een nieuwe, transparante ingang. In dit entreegebouw worden meerdere functies gecombineerd; kaartverkoop, informatiebalie, museumwinkel, ontvangstruimte voor groepen, een auditorium en een vergaderruimte. Boven in het glazen entreegebouw zal een modern museumcafé-restaurant met dakterras gevestigd worden. Het nieuwe entreegebouw is een ontwerp van het architectenbureau Cepezed uit Delft.
Ook de museumzalen worden vernieuwd. Educatie en participatie vormen de leidraad bij de nieuwe inrichting. Er zullen eigentijdse presentaties komen, waar voelen, ervaren en zelf doen centraal staan. In het hart van het museum staat de oude fabriek, waar de machines ratelen en stampen. Naast de fabriek komen een technisch jeugdlaboratorium (kinderen vanaf 8 jaar kunnen hier experimenten uitvoeren met textiel) en een textiele speeltuin (kinderen gaan hier op een spannende ontdekkingsreis).

Bedrijvenverzamelgebouw
In het gebouw waar nu de Dans- en Muziekschool zit, komt een bedrijvenverzamelgebouw voor textiel. Dit gebouw huisvest kleinschalige bedrijven die een relatie hebben met textiel. De ruimte is bedoeld voor starters, doorstarters en gevestigde bedrijven die op zoek zijn naar een nevenvestiging op kleine schaal. In het pand kunnen 15 tot 20 bedrijven, met een oppervlakte variërend tussen 80 en 160 vierkante meter, plaats nemen.

Europese werkplaats voor textiel
Om de Europese voortrekkersrol op het gebied van hedendaags textieldesign en beeldende kunst te versterken én om de rol van het museum als intermediair tussen kunstenaars, vormgevers en textielindustrie te versterken, start een Europese Werkplaats voor Textiel. De werkplaats biedt aan kunstenaars, ontwerpers en deelnemers van postacademiaal onderwijs de gelegenheid om met verschillende textieltechnieken te werken en om hun werken te presenteren. Zij kunnen gebruik maken van de machines, materialen en kennis van het museum en de betrokken partners.