TNT Post Groep NV

Decemberzegels 2001 met dubbele waarde

26 november 2001

Decembertradities in Eurolanden thema Decemberzegels

Een arrenslee in Finland, twaalf druiven om twaalf uur in Spanje, kaarsen voor alle ramen in Ierland en, uiteraard, oliebollen in Nederland. Decembertradities in de twaalf Eurolanden vormen het thema van de nieuwe Decemberzegels die vandaag in het stadhuis van Den Haag zijn onthuld door de heer ing. H.M. Koorstra, algemeen directeur PTT Post. Hieraan ging een introductie vooraf door Jules Deelder. De 20 zelfklevende zegels, met een gereduceerd tarief van 60 cent (27 eurocent), zijn ontworpen door Lava grafisch ontwerpers, uit Amsterdam. Met de Decemberzegels komt PTT Post weer miljoenen Nederlanders tegemoet die de komende maand iemand zullen verrassen met een kaartje. Het is de enige keer dat de Decemberzegels in dubbele waarde, zowel guldens als euros, worden uitgegeven.

Lava grafisch ontwerpers uit Amsterdam is opgericht in 1990. Er werken, naast oprichter Hans Wolbers, 10 grafisch ontwerpers. Het werk van Lava kenmerkt zich door een visuele afweging tussen beeld en inhoud. Lava ontving inmiddels verschillende onderscheidingen en Wolbers was art director van het jaar in 1999. Voor het ontwerp van de Decemberzegels hebben de ontwerpers op basis van collagetechnieken een maquette gemaakt van een Europese stad. Eeuwenoude kerst- en decembertradities worden hierin uitgebeeld in combinaties van fotos, illustraties, videomaterialen en computertechnieken. In de uiteindelijke zegels komt deze opvallende collagetechniek sterk tot uitdrukking.

Download hoge resolutie foto
(300 dpi TIFF, 1994x2168 pixels 5.65 Mb WinZip)

Download hoge resolutie foto
(300 dpi JPEG, 1994x2168 pixels 3.72 Mb WinZip)

De Decemberzegels

De Decemberzegels zijn vanaf 27 november 2001 tot en met 6 januari 2002 per velletje van 20 zegels voor fl 12,- verkrijgbaar bij het postkantoor en andere bekende verkooppunten. Na 6 januari 2002 blijven de zegels geldig, maar dient er bijgeplakt te worden tot het geldende tarief van 39 eurocent. Hiervoor zal begin januari een bijplakzegel ter waarde van 12 eurocent worden uitgegeven. De Decemberzegels zijn binnen Nederland te gebruiken voor rechthoekige kerst- en nieuwjaarskaarten tot en met 50 gram. Voor alle overige post geldt het normale tarief.

Thuisagenda
Bij aankoop van minimaal drie velletjes met Decemberzegels ontvangt de klant de Thuisagenda 2002. Deze familieagenda, in een oplage van 1 miljoen stuks, bevat uittips, schrijftips en aantrekkelijke voordeelcoupons.