Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Concept amvb vergunningsvrij bouwen naar Tweede Kamer (26-11-2001)


Staatssecretaris Remkes van VROM heeft vandaag een voorstel voor een lijst van vergunningsvrije bouwwerken naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd. Het voorstel betekent een forse verruiming ten opzichte van de huidige situatie. Het gaat hierbij vooral om aan- en uitbouwen (serres), bijgebouwen (schuurtjes), overkappingen (carports), dakkapellen, kozijn-en gevelwijzigingen en erfscheidingen (schuttingen). Aan de achterkant van de woning worden deze bouwsels, binnen bepaalde afmetingen grotendeels vergunningsvrij. Ook zonnecollectoren en zonnepanelen worden, of ze nu voor of achter komen, vergunningsvrij. De lijst is opgenomen in een concept voor een algemene maatregel van bestuur (amvb).Voor het onderscheid tussen de voor- en achterkant van een gebouw is gekozen uit oogpunt van welstand: de voorkant van een gebouw is op dat punt gevoeliger dan de achterkant. Onder de voorkant wordt hierbij verstaan de voorgevel, het voorerf en het dakvlak aan de voorzijde vaneen gebouw. Maar ook de zijkant van een gebouw valt daar onder als diezijde grenst aan een weg of openbaar groen.

Buren
Overigens kan er niet zomaar lukraak aan - en uitgebouwd worden. Een vergunningsvrije aan - of uitbouw of een schuur is gebonden aan maximale maten, maar mag ook niet meer dan de helft van het erf beslaan. Ook moeten vergunningsvrije bouwsels wel degelijk voldoen aan bouwtechnische eisen (Bouwbesluit); de eigenaar is hiervoor verantwoordelijk.Verder moet bij aan - en uitbouwen en schuurtjes een afstand van minimaal 1,5 m tot het erf van de buren worden aangehouden. Ten opzichte van buren geldt verder nog het zogenoemde burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek. Dat bepaalt dat voor bepaalde bouwwerken, bijvoorbeeld schuttingen op de erfscheiding, toestemming van de buren nodig is. Tenslotte gaat als uitkomst van een discussie in de Tweede Kamer over een eerder voorstel voor vergunningsvrij bouwen, een excessenregeling gelden. Deze houdt in dat gemeenten vergunningsvrije bouwsels, die ernstig instrijd met de welstand zijn, kan laten afbreken. De categorie vergunningsvrije bouwwerken is overigens niet van toepassing op monumenten van rijk, provincie of gemeente en door het rijk aangewezen beschermde stads- en dorpsgezichten.

Lichte bouwvergunning
Voor bouwen aan de 'voorkan' is dus wel een bouwvergunning nodig, zij het dat hiervoor een nieuwe procedure gaat gelden die een stuk korter wordt dan de tot nu toe gebruikelijke procedure, de zogenoemde lichte bouwvergunning. Deze procedure gaat ook gelden voor .vergunningsvrije bouwwerken. bij monumenten en in beschermde stads- en dorpsgezichten.Verder gaat de lichte vergunning gelden voor onder meer de aanbouw van kleine balkons, zonnewering bij andere gebouwen dan woningen en reclamezuilen.

Verder procedure
De concept- amvb kan als de Tweede en Eerste Kamer akkoord zijn, vooradvies naar de Raad van State. Na publicatie in het Staatsblad krijgen de gemeenten nog tot 1 juli de tijd om zich op de uitvoering van deze amvb over vergunningsvrij bouwen voor te bereiden. De tekst van het concept is hier te downloaden (PDF-bestand 544 kB)
(bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=5831)


---