Perskamer

TNO Arbeid signaleert nieuwe trends in werkdruk, werktijden en computergebruik en RSI - Derde Trendrapport Arbeid

TNO

26 november 2001

In het zo juist verschenen Trendrapport Arbeid 2002 komt TNO Arbeid tot een aantal conclusies waarvan de meest opvallende zijn dat: * de werkdruk in Nederland niet meer stijgt, maar stabiliseert, en Nederland geen koploper meer is in Europa;
* mannen, naarmate ze meer kinderen hebben, meer uren werken. Bij vrouwen is het precies andersom: hoe meer kinderen hoe minder ze werken;
* ICT niet automatisch tot RSI leidt.

Het Trendrapport 2002 is tot stand gekomen in samenwerking met het Ministerie van SZW en het CBS.

Nederland niet meer Europees koploper in werkdruk TNO Arbeid veronderstelt dat voor wat betreft werkdruk in Nederland het plafond bereikt is. Nederland was immers in Europa al jarenlang koploper op het gebied van werkdruk, een verdere toename wordt dan steeds moeilijker. Inmiddels heeft Zweden de koppositie van Nederland overgenomen. Er bestaan in de ontwikkeling van werkdruk echter grote verschillen tussen branches. Zo is in het onderwijs en de gezondheidszorg sprake van een gemiddelde tot hoge werkdruk. Het gaat hier echter om werkdruk die gecombineerd is met weinig regelmogelijkheden. Deze uiterst ongunstige combinatie leidt tot stressgerelateerde gezondheidsproblemen. Deze ontwikkelingen staan niet op zichzelf. Ze vallen onder meer te herleiden tot het grote en toenemend aantal vacatures in het onderwijs en de gezondheidszorg. Dit wordt versterkt door het slechte imago van deze branches, waarbij ongunstige arbeidsomstandigheden onvoldoende door een goed salaris worden gecompenseerd.

Elk nieuw kind voor vrouw 4 á 5 uur meer werk in huis, voor man niet De meeste uren betaald werk worden in Nederland gemaakt door hoog opgeleide mannen. Mannen werken het meest rond hun 41-45e jaar, vrouwen het meest tussen hun 21e en 30e jaar. Huishoudelijk werk wordt het meest gedaan door vrouwen, lager opgeleiden, werkenden met meer kinderen en met twee gezinsinkomens. Vrouwen besteden gemiddeld bijna 20 uur per week aan het huishouden, mannen slechts 7 uur. Omdat meer vrouwen dan mannen in deeltijd gaan werken bij de komst van (meer) kinderen komt het extra werk vooral op de schouders van vrouwen terecht: elk nieuw kind levert gemiddeld voor de vrouw zo'n 4-5 uur extra huishoudelijk werk op.

Meer ICT leidt niet automatisch tot meer RSI: meer dan 4 uur achter de computer lijkt teveel
Nederland neemt bij het gebruik van ICT in bedrijven een koploperspositie in Europa in. Met de toenemende toepassing van ICT zijn beeldschermwerk en muisgebruik sterk toegenomen. ICT leidt echter niet automatisch tot meer RSI. Bij beeldschermwerkers gaat het veel meer om het aantal uren dat men achter het beeldscherm doorbrengt. De intensiteit van het werk is dus een belangrijke voorwaarde voor het ontstaan van RSI: meer dan 4 uur per dag nagenoeg onafgebroken achter het beeldscherm lijkt een duidelijke grens.

...en andere thema´s
Dit en vele andere aspecten van arbeid komen in dit derde trendrapport aan de orde. Naast de genoemde thema's komen aan de orde: de knelpunten in de zorg en het onderwijs, de problematiek van de psychische arbeidsongeschiktheid, de stand van het personeelsbeleid in Nederland en het functioneren van arbodiensten.

Meer informatie:
TNO Arbeid

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft

---

...zie TNO magazine