Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V - F R A C T I E
S E N A A T

Nu menselijke embryo's klonen is onaanvaardbaar


De groenen zijn duidelijk: het reproductief klonen, het klonen van identieke mensen, kan niet.
Ook voor experimenten met therapeutisch klonen (het aanmaken van cellen die kunnen uitgroeien tot bepaalde organen) is het nog veel te vroeg. De techniek staat nog niet op punt, er blijven nog te veel onduidelijkheden.

Therapeutisch klonen kan misschien op termijn heel wat zware ziekten (denk maar aan Parkinson en bepaalde kankers) genezen, maar nu al experimenteren met het klonen van menselijke embryo's om hieruit stamcellen op te pikken, is met de huidige wetenschappelijke kennis onverantwoord: er zijn nog te veel vragen, de wetenschap staat nog lang niet ver genoeg.

Agalev wil dat eerst alle mogelijke alternatieven uitgeput worden. En die alternatieven zijn er: zo is er het onderzoek op volwassen stamcellen, er is het onderzoek op overtallige embryo's. Nu al de stap zetten naar het klonen van menselijke embryo's is zeer voorbarig.

In de USA lijkt het hek nu helemaal van de dam: commerciële firma's nemen een voorsprong op officiële of universitaire onderzoekcentra: het grote geld verdrukt elke ethiek. Om zulke ontsporing te vermijden is er dringend nood aan een sluitende wetgeving, een normenstelsel waarover nagedacht werd zonder met de financiële implicaties rekening te moeten houden, een ethisch-wetenschappelijke en geen commerciële benadering.

Jacinta De Roeck, senator Agalev

---
Agalev Senaatsfractie, Paleis der Natie, Natieplein 1, 1009 Brussel. Tel. : 02-501.76.79
Fax : 02-513.77.51
e-mail : jan.dhaene@agalev.be