STICHTING COUSTEAU

Samenwerking Permanent Hof van Arbitrage en Stichting Cousteau

Persbericht

Den Haag, 26 november 2001

Samenwerking Permanent Hof van Arbitrage en Stichting Cousteau op het gebied van wereldwijde milieuconflicten

In het Vredespaleis ondertekenen vandaag de Stichting Cousteau en het Permanent Hof van Arbitrage (PCA) een samenwerkingsovereenkomst ter ondersteuning van de milieufaciliteit die bij het Hof bestaat. Deze milieufaciliteit biedt betrokkenen bij (grensoverschrijdende) milieuconflicten een platform voor arbitrage van geschillen. Hiermee hebben nu, naast staten, ook particulieren en organisaties een mogelijkheid (internationale) milieuconflicten ter beoordeling voor te leggen aan een onafhankelijk instituut. De Alcyone, het schip van de Stichting Cousteau, zal wanneer de onderzoekscommissie en partijen dit nodig achten, als nautisch onderzoekslaboratorium ten dienste van het Hof onderzoek doen en bewijsmateriaal verzamelen in geschillen die aan het PCA worden voorgelegd.

De overeenkomst wordt ondertekend door mevrouw Francine Cousteau, directeur van de Stichting Cousteau, en de heer Tjaco van den Hout, secretaris-generaal van het Permanent Hof van Arbitrage. De Alcyone ligt deze week in de haven van Scheveningen. Het schip is uitgerust met zeer moderne apparatuur om vervuiling van bijvoorbeeld zeewater, koraalriffen en kustgebieden op te sporen.

De Stichting Cousteau komt niet alleen naar Nederland om het convenant te ondertekenen. Deze week heeft zij onder meer overleg met een delegatie van de Universiteit Leiden over samenwerking. De Stichting benadert wereldwijd wetenschappers om rapporten te schrijven over internationale milieuconflicten.
Woensdag 28 november a.s. zullen de Stichting Cousteau en de EUCC, de Europese Organisatie voor Coastal Conservation, een samenwerkingovereenkomst ondertekenen. Later in deze week worden bovendien een aantal scènes opgenomen voor de nieuwste film van de Stichting Cousteau over de Kaspische Zee.

Het Permanent Hof van Arbitrage
Het Permanent Hof van Arbitrage is het oudste internationale hof in Den Haag. In 1899 werd besloten tot de oprichting van het hof dat geschillen tussen staten moet beslechten. In tegenstelling tot het eveneens in het Vredespaleis gevestigde Internationaal Gerechtshof (ICJ) neemt het PCA alleen zaken in behandeling als er een akkoord is tussen de partijen over het toepassen van arbitrage of andere mogelijkheden van geschillenbeslechting van het PCA. In tegenstelling tot het ICJ kunnen bij het PCA ook particulieren en organisaties een zaak voor het Permanent Hof van Arbitrage brengen. Bij het ICJ kunnen alleen staten partij zijn (www.pca-cpa.org).

De Stichting Cousteau
De Stichting Cousteau, genoemd naar de in juni 1997 overleden oceanograaf en documentairemaker Jacques-Yves Cousteau, is een non-gouvernementele organisatie die zich inzet voor het milieu op aarde. De stichting werd in 1973 opgericht en heeft inmiddels verspreid over de hele wereld meer dan 150.000 leden. De stichting onderhoudt contacten met gerenommeerde wetenschappers in een groot aantal landen. De weduwe van Jacques-Yves Cousteau, Francine Cousteau, zet het levenswerk van haar overleden echtgenoot voort (www.cousteau.org).


---