International Documentary Filmfestival Amsterdam

Press releases

Kids & Docs Prijsvraag 2001 winnaar bekend Op zondag 25 november werd tijdens IDFA het scenario bekroond met de Realiseringsprijs Kids & Docs van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties bestaande uit 60.000,-. Het scenario is geschreven door documentairemaker Noud Holtman voor de AVRO naar aanleiding van een idee van Samuel Schwartz. SAMUELVEROORDEELD TOT EEN BEUGEL! gaat over een jongen die geen beugel wilde, maar geen nee durfde te zeggen tegen de tandarts en tegen zijn ouders.

SAMUELVEROORDEELD TOT EEN BEUGEL! is een scenario geschreven in het kader van de Kids &Docs Prijsvraag 2001, waarbij kinderen tussen de acht en dertien jaar in het voorjaar opgeroepen werden ideeën in te leveren voor een korte documentaire. Deze ideeën moesten aan één voorwaarde voldoen: ze moesten gaan over iets of iemand uit de directe omgeving van de kinderen zelf. De prijsvraag leverde ruim 100 inzendingen op. De acht beste ideeën zijn tijdens het afgelopen Cinekid bekend gemaakt. Daarna hebben acht filmmakers samen met 'hun' kind de gekozen ideeën uitgewerkt tot scenario's voor korte documentaires. Die scenario's werden beoordeeld door een jury onder leiding van Sherman de Jesus, producent en bestuurslid Stimuleringsfonds. Verder namen in de jury zitting: Ingeborg Jansen, jeugddocumentairemaakster, René Roelofs, documentairemaker, Bert Janssens eindredacteur televisie Humanistische omroepstichting en Hans de Wolf, producent.

De jury is van vindt het winnende project een zorgvuldig uitgewerkt scenario met creatieve filmische vondsten. Het verhaal wordt met humor verteld en het onderwerp is een klassiek dilemma van een kind: iets moeten wat je niet wilt en iets willen wat niet mag. De jury spreekt wel haar hoop uit dat in de uitwerking van de film de beugel dienst zal doen als metafoor voor een breder verhaal.

De Prijsvraag Kids & Docs is een initiatief van Cinekid, IDFA en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties. Doel is het genre van de jeugddocumentaire breder onder de aandacht te brengen van professionals en kinderen en de productie van nieuwe jeugddocumentaires te bevorderen. De prijsvraag is in 1999 voor het eerst georganiseerd en kwam dit jaar tot stand met medewerking van AVRO, EO, NCRV, NIK Media, NMO, NPS OHM, en de TROS.