CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be

E-mail : inform@cdenv.be

persmededeling van CD&V
26 november 2001

WERKNEMERS SABENA LEVEN IN ONZEKERHEID

CD&V stelt vast dat de Vlaamse regering de sociale begeleiding van de werknemers die door het faillissement van Sabena werden getroffen, onvoldoende heeft voorbereid.

Bijna drie weken na de faling weten de werknemers van Sabena nog steeds niet waar ze terecht kunnen en waaruit hun begeleiding zal bestaan. Voor de werknemers uit de toeleveringsbedrijven is de situatie nog onduidelijker.

In het sociaal akkoord had de federale regering zich geengageerd de betrokken werknemers binnen de 9 dagen op te vangen en te starten met hun begeleiding. Minister Landuyt acht zich niet gebonden door dit federaal akkoord.

De tewerkstellingscel is nog steeds niet operationeel. Wel werd beslist de hoofdzetel te vestigen op Sabena met antennes te Leuven, Mechelen en Gent. In Wallonie komen er op 7 plaatsen antennes. De VDAB, in samenwerking met Forem en BGDA, zal deze eerstelijnshulp voor haar rekening nemen. Het is niet duidelijk of hiervoor bijkomende ruimte moet worden gezocht, dan wel of alles wordt georganiseerd binnen de diensten.

Het kabinet van Minister Landuyt en de VDAB hadden Minister Daems gevraagd bij de curatoren aan te dringen om werknemers van de HRM-dienst van Sabena in dienst te nemen om te worden ingeschakeld in de tewerkstellingscellen. Hoewel Minister Daems dit heeft toegezegd, werd het nooit uitgevoerd. Bovendien zijn de middelen van het herplaatsingsfonds waarmee het outplacement van de Sabena-werknemers moet worden betaald, totaal ontoereikend.

De Vlaamse regering heeft 300 miljoen toegezegd. Een outplacement kost minstens 80.000 frank, zodat daarmee geen 4000 werknemers kunnen geholpen. De dossiers City Bird en Lernout & Hauspie zijn ondertussen ook aangekomen op het fonds. Op de coordinatievergaderingen van 9 en 12 november had Minister Daems 40.000 Bfr. per werknemer toegezegd. Onder die voorwaarden wilden ook het Waalse en Brusselse Gewest voor hun inwoners 40.000 Bfr. inbrengen. Minister Daems heeft nu laten weten dat die bijdragen er niet zullen komen omdat hij daarvoor geen middelen heeft.

De werknemers uit de toeleveringsbedrijven, die meegesleurd werden in de faling van Sabena, zullen wel aanspraak kunnen maken op de eerstelijnsopvang in de tewerkstellingscel, maar niet op de middelen van het herplaatsingsfonds. Dit is immers enkel opgericht voor de werknemers ontslagen door faling. Toch sluit Minister Landuyt een tussenkomst niet uit. Onduidelijkheid troef dus.

Op 14 november werd ook het werkgelegenheidspact Vlaams Brabant opgericht, een uitbreiding van het werkgelegenheidspact Halle Vilvoorde opgericht n.a.v. de sluiting van Renault. Ook hiervoor werden echter geen middelen voorzien.

CD&V vindt dat de getroffen werknemers dringend recht hebben op duidelijkheid. De tewerkstellingscellen moeten onmiddellijk starten met de begeleiding van de werknemers. De HRM-afdeling van Sabena moet daarbij worden betrokken. Om deze begeleiding op een ernstige manier te kunnen realiseren, moeten de tewerkstellingscellen en het werkgelegenheidspact voldoende middelen ter beschikking krijgen.

Stefaan De Clerck
Voorzitter

Jan Laurys
Vlaams Volksvertegenwoordiger