Ministerie van Financiën


http://www.minfin.nl

MIN FIN: Hervorming toezicht financiële marktsector

Persbericht

No 01/316 Den Haag 26 november 2001

Hervorming toezicht financiële marktsector

Minister Zalm heefet vandaag de nota 'Hervorming van het toezicht op de financiële marktsector' aan de Tweede Kamer aangeboden. Het huidige toezicht is ingedeeld naar sector: de Nederlandsche Bank (DNB) voor banken en beleggingsinstellingen, de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) voor verzekeraars, en de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) voor beurzen en effecteninstellingen. Dit wordt gekanteld. In plaats van de sectorale indeling komt een sectoroverstijgende indeling naar de twee hoofddoelstellingen van financieel toezicht. DNB en PVK gaan zich toeleggen op prudentieel (bedrijfseconomisch) toezicht op alle financiële instellingen, gericht op de financiële soliditeit van deze instellingen. Daartoe wordt de samenwerking DNB/PVK geïntensiveerd, door wederzijdse bestuursbenoemingen en gezamenlijk optreden in de operationele sfeer. De STE gaat zich toeleggen op gedragstoezicht op alle financiële instellingen, gericht op de goede omgang van instellingen met elkaar en met de consument (o.m. voorwetenschap, voorlichting consument). En ontwikkelt zich tot de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het pensioentoezicht blijft bij de PVK.
In het voorjaar van 2002 moet de AFM geheel verantwoordelijk worden voor de introductie van de Financiële Bijsluiter (consumentvoorlichting complexe producten) en spoedig daarna voor alle consumentenvoorlichting. Tevens wordt het gedragstoezicht op beleggingsinstellingen (de bulk van toezicht op deze instellingen) en het toezicht op het consumentenkrediet overgedragen van DNB naar AFM. Andersom wordt het prudentieel toezicht op effecteninstellingen overgedragen van STE naar DNB. Aldus kunnen op korte termijn binnen de huidige wettelijke kaders de voordelen van een betere indeling van het toezicht worden behaald.
Deze kabinetsvoorstellen komen overeen met het gezamenlijk voorstel van de drie toezichthouders aan minister Zalm van 12 oktober jl. De financiële instellingen en de Consumentenbond zijn door de toezichthouders en Financiën bij de voorbereiding ervan uitgebreid geconsulteerd. Met deze hervorming wordt recht gedaan aan de toenemende sectoroverstijgende vervlechting van financiële producten en instellingen. De concentratie van DNB/PVK op prudentieel toezicht bevordert een sectoroverstijgende benadering van het toezicht op financiële conglomeraten. Door de positionering dicht bij DNB wordt tevens de stabiliteit van het hele financiële stelsel gewaarborgd. De concentratie van gedragstoezicht bij de AFM is nodig voor een slagvaardige aanpak van markttransparantie en
consumentenvoorlichting.
De nota staat op internet: www.minfin.nl

Woordvoerder drs. S.A.E. Schrover
Telnr. 070-3427140

26 nov 01 16:34