Koninklijk Horeca Nederland

In memoriam Jacques Fit

Op vrijdag 16 november 2001 is Jacques Fit na een kort ziekbed op 59-jarige leeftijd overleden. Hoewel hij al ernstig ziek was, kwam zijn overlijden toch nog plotseling. De verslagenheid binnen de gelederen van Koninklijk Horeca Nederland is groot.

Jacques Fit Jacques Fit maakte jarenlang deel uit van het bestuur van ondernemersorganisaties: aanvankelijk van Horeca Nederland, later van Koninklijk Horeca Nederland. Ook nadat hij het Landelijk Bestuur van Koninklijk Horeca Nederland had verlaten, bleef hij vanuit de commissies Sociale Zaken en Onderwijs als adviseur zijn stempel drukken op het beleid van de vereniging. Vanwege zijn grote verdiensten kende Koninklijk Horeca Nederland hem enkele jaren geleden het erelidmaatschap toe.

Daarnaast was Jacques bestuurlijk actief in tal van besturen en commissies, waarin sociale partners samen deelnemen. Hij heeft zich met name beziggehouden met onderwijs- en arbeidsmarktbeleid, sociale zekerheid en arbeidsvoorwaarden. Mede dankzij zijn inspanningen kan de horecabedrijfstak bogen op een onderwijsinfrastructuur die voor veel andere branches als voorbeeld dient en op een eigentijds sociaal stelsel

Vanaf 1979 was Jacques Fit namens werkgevers onderhandelaar voor de horeca-CAO. Een aantal malen trad hij daarbij ook op als woordvoerder namens werkgevers.

Jacques Fit was een gedreven, kritisch en integer bestuurder, voor wie het belang van de totale horecabedrijfstak altijd vooropstond. Als vertegenwoordiger van de werkgevers bouwde hij ook een uitstekende verstandhouding op met de werknemersorganisaties. Indien het branchebelang daar om vroeg, heeft hij nooit geschroomd partijen een spiegel voor te houden of zo nodig stelling tegen hen te nemen.

Opvallend waren zijn grote dossierkennis, bestuurlijke kwaliteiten en humor.

In het dagelijks leven was Jacques Fit eigenaar-directeur van hotel Tulip Inn Medemblik. Wij wensen zijn vrouw Nel en zijn twee dochters Petra en Monique alle sterkte bij het verwerken van dit enorme verlies. We verliezen in hem een grote horecapersoonlijkheid en een warm mens.

Bestuur en directie Koninklijk Horeca Nederland