Hewlett-Packard


HP nummer één in verkoop RISC/Unix-servers in West-Europa

Superdome breekt records in TPC-C benchmark

Amstelveen, 26 november 2001 Met een marktaandeel van meer dan 30% staat Hewlett-Packard aan kop in de verkoop van RISC/Unix-servers in West-Europa. Dit is te lezen in de Dataquest 3Q01 Server Market Analysis van marktonderzoeker Gartner/Dataquest. Tweede en derde op rij zijn Sun Microsystems (25%) en IBM (22%). Daarnaast blijkt dat de HP Superdome-server zijn concurrenten heeft verslagen in een TPC-C benchmark(1). De high-end Unix HP Superdome-servers zijn bovendien tot dertig procent in prijs verlaagd. Ook is de HP Superdome aanzienlijk gestegen in de Top 500 Supercomputer Site-lijst(2). HP heeft op deze lijst 112 extra sites kunnen bijschrijven. In juni van dit jaar was dit aantal nog 41.

De nummer-één-status van HP in West-Europa sluit aan bij HPs wereldwijde succes. Dit blijkt uit een gestage omzetgroei in het segment voor high-end Unix-servers, ook in het vierde kwartaal van HPs fiscale jaar 2001. Dit was het derde kwartaal op rij waarin de omzet groeide.

De nieuwe TPC-C benchmark waarbij 389.434 transacties per minuut (tpmC) worden uitgevoerd, werd gedaan met een 64-weg PA-8700 Superdome met Oracle9i-database. Hierbij is een prijs-prestatieverhouding gehaald van $21,24 per transactie. Dit is het beste resultaat van de drie top-Unix-leveranciers op de markt. Een en ander toont aan dat de Superdome zeer schaalbaar is met grote 64-weg systemen. Het is daarnaast het snelste TPC-C-resultaat op basis van Oracle.

Het resultaat is 76 procent sneller en biedt een 37 procent betere prijs-prestatieverhouding dan bijvoorbeeld het hoogst aangeschreven Unix-systeem van IBM. Daarnaast is het een verbetering in prestaties met 98 procent na het resultaat van de Superdome eerder dit jaar (197.024 tpmC) en vijftig procent verbetering van de prijs-prestatieverhouding in het eerste jaar dat de server op de markt is.

Hewlett-Packard is toonaangevend leverancier van oplossingen en diensten voor computing en imaging. HP maakt technologieën toegankelijk voor individuen en organisaties. Hiervoor ontwikkelt HP gebruikersvriendelijke apparaten, nuttige
e-services en oplossingen voor een always-on internetinfrastructuur.

HP behaalde in 2001 een omzet van circa 45,2 miljard dollar. In Nederland heeft HP vijf vestigingen waar zo'n 3000 mensen werken. De omzet van
Hewlett-Packard Nederland bedroeg in 2001 ruim 2,2 miljard gulden.

1) Als een OLTP-systeembenchmark simuleert TPC-C een actuele productieomgeving, waarbij rekening wordt gehouden met zaken als disk I/O, dataopslag, back-up en recovery en communicatie. De testresultaten zijn:

HP 9000 Superdome TPC-C benchmark 389,434 tpmC, $21,24/tpmC. In de geteste configuratie is dit systeem beschikbaar vanaf half mei 2002.

HP 9000 Superdome TPC-C benchmark 197,024 tpmC, $43,25/tpmC.

IBM p680 TPC-C benchmark 220,807 tpmC, $34,18/tpmC. 2) De Top 500 Supercomputer Sites lijst komt iedere zes maanden uit. De lijst is een uitgave van de universiteiten van Mannheim en Tennessee en geeft een overzicht van alle geïnstalleerde supercomputers in de wereld. De details van de lijst zijn beschikbaar op http://www.top500.org Oracle 9i is een geregistreerd handelsmerk van Oracle Corporation. TPC-C is geregistreerd door de Transaction Processing Performance Council. Meer informatie is beschikbaar op http://www.tpc.org