Centrum voor Arbeidsverhoudingen

26 november 2001 (bron: www.minszw Nr. 01/197)

Steeds meer bedrijven hebben een minderhedenbeleid

Steeds meer bedrijven (95%) nemen maatregelen gericht op het aannemen en doorstromen van etnische minderheden. Dat blijkt uit een analyse van de jaarverslagen over 2000 die door bedrijven in het kader van de Wet stimulering arbeidsdeelname minderheden (Wet SAMEN) zijn ingediend. Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de bevindingen van de Wet SAMEN naar de Tweede Kamer gestuurd.

De Wet SAMEN wil ondernemingen stimuleren een multicultureel personeelsbeleid te voeren. Zo moeten bedrijven in hun jaarverslag vermelden welke acties zijn ondernomen om meer werknemers van allochtone afkomst in dienst te nemen. De jaarverslagen moeten worden ingediend bij het Arbeidsbureau waar ze voor iedereen zijn in te zien. De Arbeidsinspectie ziet er op toe dat de jaarverslagen ook daadwerkelijk worden ingediend. De wet bestaat sinds 1 januari 1998 en kende een looptijd tot eind dit jaar. Onlangs is de wet met twee jaar verlengd tot eind 2003. In vergelijking met voorgaande jaren is een duidelijke verbetering te zien in de naleving van de wet.

In januari kunnen werkgevers, werknemers, maatschappelijk betrokken organisaties en andere belanghebbenden terecht op de nieuwe internetsite www.wetsamen.nl voor informatie over de Wet SAMEN en multicultureel personeelsbeleid. Ook worden de bevindingen van de Arbeidsinspectie over de naleving van de wet en gegevens uit de jaarverslagen van bedrijven op de site geplaatst. Daarnaast kent de site een (meeste gestelde) vraag- en antwoordbank. Voor werkgevers biedt de site de mogelijkheid om op gemakkelijke wijze te voldoen aan de registratie en het opstellen van het jaarverslag. Daarnaast kunnen op de site prestaties van werkgevers op het gebied van de Wet SAMEN vergeleken worden met branche- of sectorgenoten, met bedrijven uit de regio of met bedrijven van eenzelfde grootte en worden good practices in kaart gebracht.

Minister Vermeend wijst in zijn brief aan de Kamer ook op het verloop van de totstandkoming van convenanten met grote bedrijven. Eind november zullen met bijna 90 bedrijven afspraken zijn gemaakt over instroom, behoud en doorstroom van allochtoon personeel en het voeren van een multicultureel personeelsbeleid. Op maandag 26 november heeft minister Vermeend met veertig bedrijven convenanten ondertekend. Het gaat daarbij onder meer om de invoering van cultuurvrije selectietests, het trainen van personeelsfunctionarissen en het opzetten van trainee-programmas voor hoger opgeleide allochtonen. Het streven is met 100 ondernemingen een convenant af te sluiten. Ook op deze wijze wordt uitvoering gegeven aan de doelstelling van de Wet SAMEN.


---

---
De volledige tekst van de brief van minister Vermeend staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.minszw.nl (klikken op "Officiële publicaties" in de linker knoppenbalk).


---