Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 26 november 2001

PvdA WIL MEER BESCHERMING VOOR KOPERS VAN WONINGEN

De Tweede-Kamerfractie van de PvdA vindt dat aan particuliere kopers van woningen (dus geen handelaren) bij het afsluiten van de koopovereenkomst een zo groot mogelijke bescherming moet worden geboden. Het gaat immers om een belangrijke gebeurtenis - voor veel mensen eenmaal in hun leven - waarbij ook (grote) financiële belangen spelen.

Dit standpunt is vandaag tijdens het wetgevingsoverleg van de Tweede Kamer met minister Korthals van Justitie door PvdA-woordvoerder Willie Swildens-Rozendaal naar voren gebracht. Het wetgevingsoverleg stond in het teken de behandeling van de aanvulling van titel 7.1 (Koop en ruil) van het nieuwe Burgerlijk Wetboek met bepalingen inzake de koop van onroerende zaken alsmede vaststelling en invoering van titel 7.12 (Aanneming van werk). De aanvulling houdt in dat de koop van onroerende zaken schriftelijk wordt geregeld.

Anders dan de regering, die in het wetsvoorstel de eis van een schriftelijke overeenkomst combineert met een (verplichte) bedenktijd van 3 dagen, meent de PvdA fractie dat het direct inschakelen van deskundigen meer bescherming biedt. Fouten, teleurstelling en eventuele claims kunnen op deze wijze in een zo vroeg mogelijk stadium worden voorkomen. Die deskundigen zijn de makelaar voor het (bouw) technische deel en de onderhandelingen, en de notaris voor de juridische aspecten en eventueel hypotheek. In Amsterdam wordt al 70 jaar en naar grote tevredenheid van alle partijen met dit model gewerkt.

Het gaat er niet om de rol van de notaris uit te breiden, maar om deze in het traject van het aangaan van een koopovereenkomst tot en met levering van de woning naar voren te schuiven. De inschakeling van de notaris is immers al verplicht bij de levering (transportakte).

Ook speelt de notaris een rol bij een ander onderdeel van het wetsvoorstel: de mogelijkheid de koopovereenkomst alvast te laten inschrijven in de openbare registers. Daarmee wordt de koper/consument extra beschermd in de fase vóór de eigendomsoverdracht (levering).

De PvdA-fractie meent dat er, indien dit voorstel - gewijzigd - wordt aangenomen, weer een flinke stap voorwaarts wordt gezet ten aanzien van de bescherming van de particuliere koper van een woning.

Voor meer informatie Willie Swildens-Rozendaal 070-318 2768