European Commission

IP/01/1660

Brussel, 26 november 2001

Commissie keurt verwerving van Powergen door Duits energiebedrijf E.ON goed

De Europese Commissie heeft ingestemd met de overname van de Britse onderneming Powergen Plc door E.ON AG; beide bedrijven zijn actief in de Europese energiesector. De Commissie is tot de conclusie gekomen dat de transactie geen mededingingsbezwaren oproept.

In april heeft E.ON een overeengekomen bod op Powergen uitgebracht. De transactie werd in oktober bij de Commissie aangemeld met het oog op de goedkeuring ervan.

Het door de Commissie ingestelde onderzoek wees uit dat er in geen enkel EER-land waar zowel E.ON als Powergen aanwezig zijn, sprake is van een overlapping van de activiteiten van de partijen, met uitzondering van de handel in elektriciteit in de Noordse markten en Nederland. Maar zelfs in die markten is de toename van het marktaandeel verwaarloosbaar.

De Commissie heeft dan ook geconcludeerd dat de transactie geen aanleiding geeft tot het ontstaan of de versterking van een machtspositie in de betrokken markten.

E.ON is een verticaal geïntegreerd energiebedrijf dat vooral in Duitsland werkzaam is en na de recente acquisitie van Sydkraft AB ook in Zweden aanwezig is. E.ON is voornamelijk actief in de productie, distributie en levering van elektriciteit, alsook in de levering van gas, water, chemische producten en olie; de onderneming is tevens aanwezig in de telecommunicatie- en vastgoedsectoren.

Powergen is een geïntegreerde elektriciteits- en gasmaatschappij die vooral in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten actief is. Powergens voornaamste activiteiten in het Verenigd Koninkrijk bestaan in de productie, distributie en levering van elektriciteit en de levering van gas, alsook in de aanbieding van telecommunicatiediensten aan zowel huishoudens als ondernemingen.