Gemeente Etten-Leur

Jongeren doen hun mond open in Etten-leur

In de afgelopen weken zijn zes gemeenten in Nederland, waaronder gemeente Etten-Leur, grondig geïnspecteerd door locale JongerenInspectieTeams (JIT's) die door staatssecretaris Vliegenthart en de Nationale Jeugdraad in het leven zijn geroepen. Aan de hand van interviews met beleidsmakers en jongeren is onderzocht in hoeverre jongeren worden betrokken bij het beleid van onder andere de gemeente Etten-Leur.
Op dinsdag 27 november zal het JIT van Etten-Leur zijn bevindingen persoonlijk presenteren in het gemeentehuis, aan het college van burgemeester en wethouders. Behalve de jongeren van het JIT zullen ook andere jongeren uit Etten-Leur, vertegenwoordigers van instellingen en raadsleden aanwezig zijn. De jongeren van het JIT worden bij de presentatie ondersteund door de bekende standup comedian Howard Komproe.
Komproe en de jongeren van het locale inspectieteam arriveren per limousine en plaatsen - als het weer het toestaat - een zeven meter hoge mond voor het gemeentehuis, opdat het gemeentebestuur er niet om heen kan dat er een rapport met bevindingen en verbeterpunten is ingediend.
De JIT's willen in de komende jaren in stad en platteland alle goede pogingen, goede voornemens en bovenal de successen voor het voetlicht krijgen. Met die successen zullen beleidsmakers en jongeren vast en zeker inspiratie op doen. De gemeente met de beste voornemens en leukste successen zal in januari 2002 nationaal worden gelauwerd, tijdens de oprichting van de Nationale Jeugdraad. De volgende gemeenten komen hiervoor in aanmerking: Etten-Leur, Tytsjerksteradiel, Apeldoorn, Tilburg, Haarlemmermeer, Hoogvliet.

De JongerenInspectieTeams worden begeleid door Stichting Alexander, een organisatie die jongeren betrekt bij de opzet, uitvoering, rapportage en presentatie van het onderzoek.