CDA

Toekomst regionale omroepen staat op spel

De CDA-fractie maakt zich grote zorgen over de toekomst van de regionale omroepen. "Als er niet snel extra geld beschikbaar wordt gesteld door de overheid, ontstaan er grote problemen", voorspelt CDA-kamerlid Joop Atsma.

Op dit moment hebben enkele omroepen forse bezuinigingen aangekondigd voor volgend jaar omdat ze de financiële eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Behalve dat er in het programma-aanbod wordt geschrapt, vallen er ook ontslagen. De regionale omroepen worden volgend jaar geconfronteerd met een tekort van f 5 miljoen en dat loopt op tot een terugkerend tekort van 30 miljoen gulden vanaf 2006. Atsma: "Staatssecretaris Van der Ploeg vindt dat het in de eerste plaats een verantwoordelijkheid is van de provincies. Die moeten straks voor de tekorten opdraaien. Dat is niet terecht. De overheid heeft altijd het belang van regionale omroep onderkent en mag nu niet wegduiken."

Ook moet er volgens Atsma extra geld komen om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het terrein van het internet. "De staatssecretaris wil de landelijke publieke omroep daar wel geld voor geven, maar de regionale niet. En dat, terwijl de regionale radiozenders zelfs beter worden beluisterd dan de landelijke. Kennelijk luistert en kijkt iedereen in Nederland regelmatig naar de regionale omroep, behalve Van der Ploeg." Het CDA zal daarom maandag tijdens de begrotingsbehandeling voorstellen doen om alsnog extra middelen voor de regionale omroepen in Nederland beschikbaar te stellen. Per jaar moet er minstens 50 miljoen gulden extra worden vrijgemaakt, is het voorstel van het CDA.

Woordvoerder:
Joop Atsma 0512-363668

Voor verdere informatie:
Bieke Oskam 070-3182509