Gemeente Gent

W a a r s c h u w i n g a a n d e b e v o l k i n g : p l a a g v a n o p l i c h t i n g e n (27/11/2001)

Sedert enkele maanden is er een plaag van oplichtingen inzake zogenaamde "zieners". Het betreft daders die onder een valse identiteit de feiten plegen.

Men maakt gebruik van de labiele emotionele toestand van de benadeelde. Het gaat daarbij voornamelijk om mensen die relationele problemen hebben of problemen op het werk.

Via advertenties in de pers en/of strooibriefjes worden mensen geronseld. De daders doen zich voor als als professor, dokter enz...en geven een korte, vreemde naam op. Ze vragen contact op te nemen via een GSM-nummer.

Aan de benadeelden wordt gevraagd een persoonlijk voorwerp af te geven (bv. een stukje haar, kledij) zodat het medium spirituele contacten kan leggen. Bij een tweede bezoek wordt een kleine som geld gevraagd, bij het derde gaat het om grotere bedragen (van enkele honderdduizenden franken tot in de miljoenen), die dan de dag nadien mogen worden teruggehaald. Als het slachtoffer dan zijn geld komt halen, is de dader spoorloos.

De daders spreken doorgaans Engels of Frans.

Informatie

Lokale Politie Gent, Directie Externe Relaties, Belfortstraat 4, 9000 Gent, tel. (09)266 66 22, fax (09)266 60 30, e-mail externe.relaties.politie@gent.be

Bevoegd

de heer Frank Beke, burgemeester.