Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

PERSBERICHT

Woerden, 26 november 2001

Landelijke gezondheidsorganisaties zetten betrouwbare publieksinformatie op het internet
Gezondheidskiosk start op congres Digitaal Gezond

Tijdens het congres Digitaal Gezond, dat het NIGZ en ZonMw op 27 november 2001 in de Buitensociëteit te Zwolle organiseren, wordt het nieuwe portal www.gezondheidskiosk.nl gepresenteerd. Het portal is een initiatief van acht organisaties uit de Gezondheidszorg en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het initiatief vloeit voort uit het in april 2000 uitgebrachte advies 'Patiënt en Internet' van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg.

Veel internetgebruikers zoeken gezondheidsinformatie op internet. Inmiddels zijn er duizenden sites met gezondheidsinformatie, advies, zelftests, lotgenotengroepen en andere informatiebronnen voor de consument/patiënt. Niet al die bronnen zijn even betrouwbaar, soms is informatie niet actueel, of afkomstig van een partij met commerciële of politieke belangen. Er is inmiddels ook een reëel risico ontstaan dat de internetbezoeker moeite heeft met het interpreteren van al die verschillende en soms tegenstrijdige informatie en adviezen. Ook worden gezondheidsprofessionals al geconfronteerd met via internet verkregen zelfdiagnoses en zelfmedicatie, met alle mogelijke risico's voor de gezondheid van betrokkenen van dien.

Gezondheidskiosk als poortwachter
Om de internetgebruiker te assisteren bij het zoeken naar actuele en betrouwbare informatie is het internetportaal Gezondheidskiosk opgericht. Op het portaal wordt onder andere aangegeven waarop de internetgebruiker moet letten om betrouwbare en onafhankelijke informatie te vinden. Het portaal ontsluit en rubriceert de informatie van de sites van de deelnemende organisaties.
Die deelname is gefaseerd georganiseerd, waarbij verwacht wordt dat de Gezondheidskiosk tegen de lente van 2002 op volle sterkte zal zijn. De deelnemende partijen gaan nauw samenwerken om de informatie beter op elkaar af te stemmen en de kwaliteit te verbeteren. Daarbij zal vooral aandacht worden besteed aan volledigheid en zal overlapping zo veel mogelijk worden voorkomen.

Stichting Gezondheidskiosk
Organisaties die hun informatie willen aanbieden aan de Gezondheidskiosk, moeten lid worden van de gelijknamige stichting. De leden van de Stichting Gezondheidskiosk hebben een gedragscode ondertekend, waarin de criteria staan waaraan de informatie op hun site gaat voldoen. De tekst van deze gedragscode is op het portaal te vinden.
De huidige deelnemers in de stichting zijn: de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunde, het Nederlands Huisartsen Genootschap, het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO, de Consumentenbond, de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De voorzitter van de stichting Gezondheidskiosk, Ronald Florisson, verwacht dat in het komende jaar nog veel organisaties zich zullen aansluiten en hun informatie op het web laten ontsluiten.

Het congres Digitaal Gezond wordt voornamelijk bezocht door functionarissen uit de gezondheidswereld. Op dit congres vinden de deelnemers de nieuwste ontwikkelingen op het internet over gezondheidsinformatie en gezondheidszorg. Meer informatie over de portal site kunt u vinden bij Ronald Florisson: tel 06-53831586 of: r.florisson@gezondheidskiosk.nl. Meer informatie over het congres kunt u verkrijgen bij het NIGZ, Beppie Spruit, 0348 - 439 842 of bij ZonMw, Geja Langerveld 070-349 51 58.

Opmerkingen over onjuiste adressering of ontvangstproblemen van deze mail kunt u per retourmail doorgeven. Vermeld u daarbij alstublieft wel blad of programma waarvoor u werkzaam bent en eventueel ook uw telefoonnummer.