Gemeente Haarlem
27 november 2001

Sector Maatschappelijke Ontwikkeling

Persbericht

Hersenvliesontsteking ("nekkramp") in Haarlem

De afgelopen week zijn er drie gevallen van meningokokkenmeningitis, in de volksmond nekkramp, vastgesteld in de gemeente Haarlem. Het gaat om twee kinderen van 4 jaar en een zuigeling van 6 maanden. Uit nader onderzoek van de GGD Zuid-Kennemerland blijkt dat twee van de drie ziektegevallen verband met elkaar houden. Beide kinderen van 4 jaar zitten op dezelfde school. De ouders van alle kinderen van deze school hebben inmiddels voor de tweede keer een brief met uitleg over de ziekte ontvangen.

Behandelend specialisten, betrokken huisartsen en GGD Zuid-Kennemerland hebben noodzakelijke maatregelen genomen nu zich enkele gevallen van hersenvliesontsteking hebben voorgedaan in Haarlem. Het gaat hierbij om maatregelen voor de mensen die zeer nauwe contacten hebben met de zieken (huisgenoten). Aan de toenemende stroom telefoontjes merkt de GGD dat er onrust is ontstaan onder de plaatselijke bevolking, omdat men niet goed weet wanneer en of er bij bepaalde klachten sprake is van hersenvliesontsteking. Bij de vorm van hersenvliesontsteking waar het hier om gaat, treedt meestal een aantal van de volgende ziekteverschijnselen op: erge hoofdpijn, vooral wanneer het hoofd naar voren wordt gebogen, vaak gepaard gaand met misselijkheid of braken, hoge koorts en sufheid. Rode vlekjes op de huid en in de mond (bloedinkjes) kunnen tekenen zijn van de zeldzame, maar zeer ernstige vorm met bloedvergiftiging van deze ziekte.

Informatie
De GGD heeft een folder met informatie over nekkramp ontwikkeld die onder andere bij huisarts, apotheek en bibliotheek kan worden opgehaald. Voor meer informatie kunnen bewoners van Haarlem contact opnemen met de GGD Zuid-Kennemerland, telefoonnummer 023-5115986.



Gemeente Haarlem