Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=423671


Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Azië en Oceanië afdeling Zuidoost-Azië en Oceanië Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag
Datum 28 november 2001 Auteur mr J. Roodenburg
Kenmerk DAO-1200-01 Telefoon 070-3485655
Blad Fax 070-3485323
Bijlage(n) E-mail jj.roodenburg@minbuza.nl
Betreft Vragen van de leden Van Middelkoop en Van den Berg over aanvallen op christenen op Sulawesi.

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar de brief van de Griffier Uwer Kamer van 19 november 2001, kenmerk 2010202390, waarbij gevoegd waren de door de leden Van Middelkoop en Van den Berg overeenkomstig artikel 134 van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer bij U ingediende vragen, heb ik de eer U in bijlage dezes het antwoord op de gestelde vragen aan te bieden.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Van Middelkoop en Van den Berg.

Vraag 1

Bent u bekend met de zorgelijke situatie op het Indonesische eiland Sulawesi, waar steeds meer aanvallen komen van islamitische Jihad-strijders op christenen?

Antwoord

Ik ben bekend met de zorgelijke situatie in en rondom Poso in Centraal-Sulawesi.

Vraag 2

Weet u dat tijdens het afgelopen weekend de aanvallen zijn verhevigd en dat meer dan 20 000 christelijke vluchtelingen zijn omsingeld door 3000 Jihad strijders?

Vraag 4

Hoe beoordeelt u de situatie op Sulawesi?

Antwoord vraag 2 en 4

De situatie in het district Poso in Centraal-Sulawesi is zorgwekkend. Al langer sluimerende spanningen tussen de bevolkingsgroepen in dit gebied raakten twee jaar geleden in een verontrustende stroomversnelling toen bij geweld tussen de verschillende bevolkingsgroepen tientallen burgerslachtoffers vielen. Evenals op de Molukken heeft het conflict de lokale bevolking langs religieuze lijnen verdeeld. Op 31 oktober jl. escaleerden de spanningen, toen bij botsingen tussen christenen en moslims in het dorp Batuampa zeven doden vielen. Bij daarop volgend geweld in hetzelfde district vielen opnieuw slachtoffers. Volgens de laatste berichten zou na de komst van een extra eenheid van de mobiele brigade (Brimob) het geweld zijn gestopt. Volgens schattingen van OCHA, het VN orgaan voor coördinatie van humanitaire hulp, bevinden zich in en rond de overwegend christelijke stad Tentena op dit moment zo'n 20.000 ontheemden, hoofdzakelijk afkomstig uit de door moslims gedomineerde stad Poso en omliggende dorpen. Hoewel van een omsingeling van deze vluchtelingen door de Laskar Jihad geen sprake is compliceert de komst van deze strijders een spoedige en vreedzame oplossing van dit conflict.

Vraag 3

Is het u bekend dat de Verenigde Naties de ontwikkelingen op Sulawesi met zorg volgen en zelfs spreken over de angst voor een tweede "Ambon"?

Antwoord

Ja. De Verenigde Naties volgen, mede op verzoek van Nederland, de situatie in het district Poso op de voet. Een recente missie van OCHA en een aantal internationale NGO's naar dit gebied is met een zorgwekkend rapport gekomen. De situatie is explosief; aan beide zijden van de etnisch-religieuze scheidslijn zijn gewapende groepen actief. Ook de missie ziet parallellen met de situatie op de Molukken. De ontheemden in Tentena, waar nog slechts enkele moslimgezinnen leven, vinden vaak onderdak bij gastgezinnen en hebben geen acute nood.

Vraag 5

Bent u bereid aan de gewelddadigheden op Sulawesi internationaal-politieke aandacht te geven en aan de Indonesische autoriteiten uw zorgen kenbaar te maken?

Antwoord

Ja. In gesprekken met mijn Indonesische collega en marge van de AVVN sprak ik reeds mijn zorg uit over het oplaaiende geweld in de Molukken en Centraal-Sulawesi en over de verontrustende berichten inzake de activiteiten en ambities van de Laskar Jihad. Minister Wirajuda verzekerde mij dat de autoriteiten ter plekke effectief zouden optreden. Ook in EU-verband heeft Nederland aandacht gevraagd voor de verontrustende ontwikkelingen in Centraal-Sulawesi en de Molukken. Nederland blijft terzake alert, ook ten aanzien van een vervolg op de missie o.l.v. OCHA.

Kenmerk DAO-
Blad /1
Nederlands Dagblad, 13 november jl. en de interneteditie van het Reformatorisch Dagblad, 13 november jl.

===