CDA

Borst moet afbraak ziekenhuisvoorzieningen tegen gaan

Het is hoog tijd dat minister Borst haar gezag richting ziekenhuizen en medisch specialisten laat gelden en een halt toe roept aan tal van ontmantelingsprocessen van kleinerere ziekenhuizen in ons land. Het CDA-kamerlid Siem Buijs vindt dat de minister nu reeds over voldoende mogelijkheden beschikt om op te treden tegen deze afbraak van ziekenhuisvoorzieningen. Door alleen maar toe te kijken handelt de minister in feite in strijd met wat in de Kamer is afgesproken: de vraag van de patiënt centraal en een goede bereikbaarheid van ziekenhuisvoorzieningen.

Buijs noemt het onbegrijpelijk dat terwijl er in de regelgeving, op papier en met de mond, veel in gang is gezet door de minister - dit grotendeels op aandrang van de Kamer - om de patiënt met zijn vraag centraal te krijgen, de praktijk daar tegenin gaat en zijn eigen gang blijft gaan. Ziekenhuizen blijven bezig met fusies, ontmanteling en/of totale opheffing van kleine ziekenhuizen. Dit doet zich bijvoorbeeld voor in Oldenzaal, Baarn, Velp, Oss, Oosterhout, Venlo, Veghel, Venray, Alphen aan de Rijn, Zierikzee , Velzen en Goes/Vlissingen.
Wat in die plaatsen gebeurt, is het tegenovergestelde van vraaggerichte zorg en gaat gepaard met kapitaalvernietiging. Er gaat bovendien veel geld verloren aan adviseurs en interim-management en het vertrouwen van de bevolking in de overheid wordt geschonden.

Buijs roept de minister op gebruik te maken van de mogelijkheden die zij heeft op grond van de gewijzigde Wet Ziekenhuisvoorzieningen en de Wet Exploitatie Zorginstellingen die bij de Kamer in behandeling is. Voorts kan zij de Inspectie laten controleren of ziekenhuizen en of specialisten zich houden aan multidisciplinaire kwaliteitseisen en het College Bouw controle laten uitoefenen op de lange termijn-huisvestingsplannen. Tenslotte moet zij voldoende geld ter beschikking stellen aan de kleinere ziekenhuizen in navolging van de 50 miljoen voor 2001.

Woordvoerder: Siem Buijs tel.070-3182587

Voor verdere informatie: Marianne Fennema tel.070-3182512 of 06-53267862