Gemeente Haarlemmermeer


* Besluiten B&W


+ 28 november 2001

... B & W-nieuws week 48

Bestuursdienst
Het college heeft ingestemd met de eerste voortgangsrapportage naar aanleiding van de NIBRA-audit van het Rampenbestrijdingsplan Schiphol. Met betrekking tot de verbeterpunten constateert het college dat inmiddels een geintegreerd voorlichtingsplan gereed is, de personele capaciteit bij de Regionale Brandweer voor rampenbestrijding is uitgebreid, het proces opvang, registratie en verzorging reeds beoefend is, een integraal oefenschema 2002 in concept gereed is. De aanbeveling van het NIBRA om de sector Burgerzaken en de dienst WOC verantwoordelijk te maken voor de processen registratie, opvang en verzorging neemt het college niet over. De huidige procesverantwoordelijken (Kmar en Schiphol) beschikken over de benodigde kennis, ervaring en middelen om deze processen uit te voeren en zijn ook bereid deze verantwoordelijkheid te dragen. De leden van de raadscommissie ABM ontvangen de voortgangsrapportage ter kennisneming.

Het college heeft kennis genomen van de nieuwe opzet voor het personeelsblad Informeer. Het personeelsblad wordt omgezet in een magazine dat 4 maal per jaar in plaats van 10 maal per jaar uitkomt. De inhoud van de artikel blijft gehandhaafd. Een aantal onderwerpen zoals in- en uit dienst, nieuws van de personeelsvereniging en de rubriek van de OR gaat naar Intranet. Dit geldt ook voor het nieuws. Wekelijks zal de nieuwspagina worden gevuld en geactualiseerd. Deze opzet kan binnen het oorspronkelijke budget van 56.000 gulden worden gerealiseerd. Eind 2002 volgt een evaluatie van de vernieuwde verschijningsfrequentie en -vorm.

Het college stelt de raad voor een procedurebesluit te nemen over de onderwerpselectie voor de audit van 2002. Jaarlijks worden er 6 audits uitgevoerd, twee periodieke doorlichtingen van diensten en vier gemeentebrede themagerichte audits.
De raadscommissie AMB adviseert op 12 december de raad over een onderwerp uit de volgende selectie: budgethouderschap, beheerprocessen, verbetermogelijkheden vastgoedadministratie, gemiste inkomsten door onjuiste vastgoedadministratie 1997-2000, ekoslakkenprocedure, samenhang controlbeheersing en verantwoording, organisatie van de communicatie, heffing en invordering.

Het college stemt in met de beleidsregels Belastingen 2002. Het gaat hierbij om een actualisering van door de Raad vastgestelde belastingverordeningen aan onder meer de invoering van de Euro.

Het college is akkoord gegaan met het vervroegd aflossen van geldleningen door Woonmaatschappij de Vaart.

Openbare Werken
Het college heeft naar aanleiding van de onlangs vastgestelde kadernota handhaving het besluit aanwijzing toezichthouders geactualiseerd. De toezichthouders krijgen de volgende bevoegdheden: het onderzoeken van de staat van de volkshuisvesting; toezicht op naleving en/of uitvoering van de Woningwet, Wet Ruimtelijke Ordening, Wet Milieubeheer, Algemene Plaatselijke Verordening, Bomenverordening, Standplaats- en Ventverordening en Terrasverordening.

Het college heeft besloten de ingediende zienswijzen tegen de herbouw van cafe-restaurant De Eendracht aan de Kromme Spieringweg 489 te Vijfhuizen, ongegrond te verklaren.

Het college heeft ingestemd met de nieuwe wegsleepverordening. Deze nieuwe verordening vloeit voort uit de wijzigingen per 1 januari 2002 in de Wegenverkeerswet en het Besluit Wegslepen voertuigen. De wijzigingen houden het volgende in: bevoegd gezag wordt het college van B&W i.p.v. de burgemeester; de criteria aan de hand waarvan tot wegslepen kan worden overgegaan zijn verruimd (voorheen golden als criteria de veiligheid van de weg, de vrijheid van het verkeer en het vrijhouden van invalideparkeerplaatsen): de regeling is van toepassing op alle weggedeelten inde gemeente. De uitrijkosten en sleeptarief bedragen ¤ 157; de bewaarkosten van het voertuig voor het eerste etmaal of een gedeelte daarvan ¤ 98, voor elk volgend etmaal of een gedeelte daarvan ¤ 49.

Ruimte, Wonen en Economie
Het college stelt de raad voor een krediet van 1.188.000 (¤ 539.090,90)beschikbaar te stellen voor het project "compact bewaakt stallen nabij station Nieuw-Vennep", de zgn. fietsmolen. Hierbij wordt rekening gehouden met een subsidiebijdrage van minimaal 894.000 (¤ 405.679,51)via innovatiesubsidies en infrastructurele subsidies. De fietsmolen heeft de potentie een kwalitatief hoogwaardige vorm van compact bewaakt stallen te worden voor 200 fietsen. Gezien de grondwaterproblematiek binnen de gemeente Haarlemmermeer zal vooraf grond- en bodemonderzoek worden uitgevoerd om te bekijken of het afzinken van de betonconstructie niet tot problemen zal leiden. Een negatief resultaat van dit onderzoek leidt tot beeindiging van het project op deze plek. De raadscommissie Wonen en Verkeer behandelt het voorstel op 10 december ter advisering aan de raad. Het voorstel wordt besproken in de raadsvergadering van 20 december 2001.

Het college heeft besloten - in afwijking van het besluit d.d. 21 augustus jl. - dat het Dienstencentrum de Arendshoeve in de eindsituatie (zodra ontsluiting Schiphol Logistics Park, medio 2004, gereed is) alleen activiteiten mag uitvoeren die gericht zijn op bedrijven en niet meer als partycentrum voor particulieren. Gedurende de overgangsperiode (tot medio 2004) kan de Arendshoeve de activiteiten welke men thans mag verrichten voortzetten. Hiervoor zal een artikel 17 WRO vrijstellingprocedure worden gestart.

Het college heeft kennis genomen van de brief van Rijkswaterstaat over de omlegging van de A9. Het college buigt zich volgende week inhoudelijk over de verdere voortgang rond de omlegging A9.

Het college heeft besloten de bewoners van de percelen Lijnderdijk 48-53 nogmaals het oorspronkelijke plan en een compromisvoorstel voor de herinrichting Lijnderdijk te Zwanenburg voor te leggen en te bespreken. Wanneer een meerderheid van de bewoners zich in het compromisvoorstel kan vinden, wordt dit plan ter inzage gelegd. Anders wordt de procedure vervolgd met het oorspronkelijke plan. Aangezien voor het overige gedeelte van de herinrichting van de Lijnderdijk geen bezwaren zijn binnengekomen, gaat het college akkoord om voor het gedeelte Lijnderdijk 1-46 en 54-83a vrijstelling te verlenen voor de aanleg van parkeerplaatsen en groenstroken.

Het college heeft kennis genomen van de ingediende zienswijzen en de gemeentelijke reactie hierop over het bestemmingsplan Nieuwe-Bennebroekerweg. Het college legt deze reactie voor aan de raadscommissie Wonen en Verkeer, die op 10 december een hoorzitting houdt. De resultaten van de hoorzitting en het gemeentelijk commentaar worden in een raadsvoorstel voorgelegd aan het college. De raadscommissie behandelt het voorstel ter advisering aan de raad op 14 januari 2002. De raad behandelt het voorstel in de vergadering van 31 januari 2002.

Het college heeft kennis genomen van de inspraakreacties en de gemeentelijke reactie hierop over de aanleg van de Beech Avenue, gedeelte vanaf de Rijkerstreek tot aan de Fokkerweg. De inspraakreacties geven geen aanleiding om het ontwerp op hoofdlijnen te wijzigen. Wel worden er veranderingen aangebracht in het aantal, de exacte ligging en de vormgeving van uitritten en het handhaven van de eenheid in het dwarsprofiel (de rijbaanbreedte van de Beech Avenu ter hoogte van het benzinestations Van Wijk (smalste punt) door te zetten er plaatse van de te reconstrueren parallelweg. Het definitieve ontwerp wordt conform de artikel 19 procedure ter inzage gelegd.

Het college heeft kennisgenomen van de uitkomst van de inspraakprocedure Reconstructie Spieringweg (gedeelte tussen verlengde Spaarneweg en Kruisweg). Op basis hiervan stelt het college voor het plan als volgt aan te passen: het plaatsen van een verkeersregelinstallatie bij de kruising Spaarneweg/ Spieringweg, het aanpassen van de installatie bij de kruising N201 zodat het verkeer van en naar Spieringweg een langere groentijd krijgt en het aanbrengen van een markering bij de kruising Oude Kruisweg/ Spieringweg zodat verkeer vanaf de Oude Kruisweg kan invoegen voor de stoplichten. Het definitieve plan zal 4 weken ter inzage worden gelegd.

Welzijn, Onderwijs en Cultuur
Het college heeft ingestemd met de overheveling van het jeugdbeleid van de sector Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Welzijn naar een nieuw te vormen sector Jeugd- en Onderwijsbeleid. Om de kansen voor jongeren en de rol van lokale overheid daarin te vergroten is het samenvoegen van de vroeg- en voorschoolse educatie, kinderopvang- en peuterspeelzaalbeleid, brede school, uitvoering leerplichtwet, jongerenwerkbeleid, onderwijskansenbeleid, beleid voor buitenschoolse opvang en de totale coördinatie van het beleid noodzakelijk. De sector zal 1 april 2002 van start gaan.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen