AutoRai

28-11-2001

Daewoo introduceert Tacuma 1.6

Met ingang van december dit jaar levert Daewoo de Tacuma ook met de moderne 1.6-liter 16V motor, die zijn betrouwbaarheid ook al heeft bewezen in de Nubira.

De midi-MPVs maken tegenwoordig een belangrijk deel uit van de totale personenwagenverkopen en het segment groeit nog steeds. Sinds 1999 is Daewoo in dit segment vertegenwoordigd met de Tacuma MPV, met een 1.8 en 2.0 liter motor. Met ingang van december dit jaar levert Daewoo de Tacuma ook met de moderne 1.6-liter 16V motor, die zijn betrouwbaarheid ook al heeft bewezen in de Nubira. Voor de 1.6 is overigens direct ook een LPG-installatie leverbaar. Met de Tacuma 1.6 gaat Daewoo voort met de vernieuwing van het gehele modellenaanbod. Voor volgend jaar staat de Kalos op het programma en in de tweede helft wordt een nieuw topmodel verwacht.

In 1999 lanceerde Daewoo de opmerkelijke Tacuma in het segment van de midi-MPVs, uitgerust met een 1.8-liter en een nog sterkere 2.0-liter motor. De 1.8-liter viercilinder krachtbron levert 72 kW (98 pk) bij 5.200 toeren per minuut en een maximum koppel van 148 Nm bij 3.600 toeren per minuut. De acceleratie van 0 tot 100 kilometer per uur neemt 12 seconden in beslag, terwijl de topsnelheid bij 163 km per uur ligt. Het gemiddeld verbruik van de 1.8 bedraagt ruim negen liter per 100 kilometer (stad/buitenweg EC 90/1268). De krachtige 2.0-liter viercilinder 16-klepper DOHC levert een vermogen van 89 kW (121 pk) bij 5.600 toeren per minuut en beschikt over een top van 180 km, waarbij de acceleratie van 0-100 km per uur in 10,5 seconden wordt afgelegd. De Tacuma 2.0 CDX is tevens leverbaar met een automatische versnellingsbak.

De nieuwe 1.6 motor
En nu wordt er een derde motor aan het aanbod toegevoegd. De Tacuma
1.6 is voorzien van een krachtbron die zijn betrouwbaarheid ook al heeft bewezen in de Nubira. Het is een viercilinder-in-lijn van 1.598 cc die 77 kW (106 pk) levert bij 6.000 toeren per minuut. Het maximum koppel bedraagt 142 Nm bij 3.400 toeren per minuut, waardoor de Tacuma
1.6 ook bij uitstek geschikt is voor het trekken van een caravan tot
1.200 kilo. De topsnelheid bedraagt 167 km per uur, terwijl de acceleratie van 0 tot 100 km per uur in 11,8 seconden geschiedt. De verbruikscijfers van de Tacuma 1.6 per 100 kilometer zijn: 11 liter in de stad en 6,7 liter op buitenwegen, met een gecombineerd verbruik van 8,3 liter.

De Tacuma MPV van Daewoo is ontworpen om tegemoet te komen aan de meest veeleisende wensen van de automobilisten die meer veelzijdigheid van hun auto wensen, zonder in de prijscategorie van een full-size MPV verzeild te raken. Met de Tacuma wordt de MPV voor een groot publiek bereikbaar. Dankzij zijn opvallende vormgeving neemt de Tacuma een aparte positie in in het groeiende marktsegment van de midi-MPVs, met als ijzersterke kenmerken:

* praktische veelzijdigheid;

* het comfort, de uitstraling en het rijgedrag van een luxe sedan;
* een attractieve prijsstelling.

De Tacuma is dan ook zowel zakelijk als privé een verantwoorde investering.

Het interieur van de Tacuma is ontworpen voor praktische veelzijdigheid, zowel voor het vervoer van personen als lading. De laadruimte meet 347 liter met vijf volwassenen aan boord, een cijfer dat naar 1.425 liter springt wanneer de achterbank of achterstoelen ingeklapt zijn. Ze kunnen er ook uit worden gehaald, waardoor een laadruimte van 1.847 liter ontstaat.

Ontwikkeling
De Tacuma is ontworpen door het Daewoo Design Forum, Pininfarina en ItalDesign. Voor de technische ontwikkelingen werd de hulp ingeroepen van ervaren, hoogkwalitatieve partners als Porsche en Delphi.

Veiligheid
Om de inzittenden een optimale veiligheid te bieden, heeft de Tacuma honderden crash tests ondergaan. ABS is een van de vele ingebouwde veiligheidsaspecten van de Tacuma en standaard is hij uitgerust met het nieuwste 4-kanaals ABS van BOSCH met EBD, een elektronische remkrachtverdeler. Dubbele airbags, driepuntsgordels, een tweepunts heupgordel voor de middelste stoel achterin en verstelbare hoofdsteunen op alle vijf stoelen completeren de veiligheidsvoorzieningen. Tevens is de Tacuma voorzien van een startonderbreker en een alarmsysteem met afstands-bediening (vanaf SX versie).

Uitvoering en comfort
De Tacuma heeft naast een zeer Europees uiterlijk ook een bijzonder comfortabel interieur. Afhankelijk van het gekozen type heeft de Tacuma, zoals gebruikelijk bij Daewoo, een rijke uitrusting. De SE 1.6 is standaard voorzien van airconditioning, dubbele airbags, stuurbekrachtiging, centrale deurvergrendeling, een anti-diefstal startonderbreker, ABS, elektrisch bedienbare ramen vóór, elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels, een armsteun voor de bestuurdersstoel, lendensteun verstelling voor de bestuurder, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel en dito stuurwiel, neerklapbare tafeltjes geïntegreerd in de voorstoelen, zwakstroomvoorziening achterin, luidsprekers vóór en achter (4), getint glas, een wis/was-installatie op de achterruit en drie uitneembare stoelen achterin.

De SX 1.8 voegt daar aan toe: dakrails, stootlijsten, een draaibare passagiersstoel vóór, een alu-look dashboard, een alarmsysteem inclusief afstandsbediening, elektrisch bedienbare ramen achter en mistlampen vóór.

De CDX 2.0 gaat nog een stap verder en heeft standaard extra aan boord: klimaatregeling, lichtmetalen velgen (15) en een houtlook dashboard design.

Gemak en comfort
Door zijn geavanceerde en gezinsvriendelijke ontwerp is de Tacuma een fraaie combinatie van gemak en comfort. De praktische toepassingen van het variabele interieur zijn legio; er kan ruimte gecreëerd worden voor elke praktische toepassing. De middenzitting achter kan neergeklapt gebruikt worden voor een stop onderweg tijdens een vakantietrip of als tafel voor een laptop. Kleine neerklapbare tafels voor de achterpassagiers zijn geïntegreerd in de stoelleuning van de multiverstelbare voorstoelen. De passagiersstoel voorin (vanaf SX versie) kan 180 graden draaien voor een mobiele vergadering of een gezellige picknick.

Handige opbergplekken in de portieren, stoelen en het dashboard dragen bij aan het gebruiksgemak. De middenconsole herbergt een geïntegreerde bekerhouder en de dakconsole een handige zonnebrilhouder. Een tweedelig opbergcompartiment in de vloer achterin voorziet in additionele opbergruimte. Wanneer de middenzitting is neergeklapt, zijn er nog extra bekerhouders binnen handbereik van de achterpassagiers.

Een scheerapparaat of een ander apparaat met zwakstroom kan gemakkelijk worden gebruikt dankzij de aanwezige voedingaansluitingen in de middenconsole (SX/CDX modellen).

Garantie drie jaar
Met een kleine glimlach worden bij Daewoo de recente ontwikkelingen op het gebied van de garantieverlenging tot twee jaar gevolgd. Deze verlenging geschiedt niet uit vrije wil, maar omdat de autofabrikanten vanaf 1 januari 2002 op alle nieuwe autos een garantie van twee jaar dienen te geven. Deze nieuwe regelgeving maakt deel uit van de Europese wetgeving en is voor iedere autoproducent verplicht. Pieter Stokman, Public Relations Manager bij Daewoo Motor Benelux: Voor alle modellen van Daewoo geldt al jarenlang een verlengde garantietermijn, en niet van twee maar zelfs van drie jaar. Wij hebben daartoe in het verleden besloten om ons vertrouwen in de kwaliteit van ons product te onderstrepen.

De garantievoorwaarden van Daewoo zijn:

* 3 maanden met een maximum van 3.000 kilometer omruilgarantie;
* 3 jaar met een maximum van 100.000 kilometer algemene garantie;
* 3 jaar lakgarantie;

* 6 jaar garantie tegen doorroesten van binnenuit;
* 3 jaar Daewoo Euroservice.

Prijzen
De Tacuma 1.6 is leverbaar vanaf 16.495,- ( 36.350,-).