AutoRai

28-11-2001

Honda Jazz Auto van het Jaar in Japan

De Honda Fit won in Japan de prestigieuze Auto van het Jaar verkiezing. Afgelopen jaar was die eer ook al voor Honda. Toen beoordeelde de Jury de Civic/Stream lijn aldaar als beste van het jaar.

De Fit werd in juni van dit jaar op de Japanse markt geïntroduceerd en behoort nu al, samen met de Stream en de Stepwagon, tot de grootste verkoopsuccessen van Honda in Japan. De Stepwagon is uitsluitend voorbehouden aan de Japanse markt. De Stream werd eerder dit jaar ook in Europa geïntroduceerd en de Fit wordt, onder de naam Jazz, vanaf januari 2002 leverbaar op de Europese markt en ook in 1.4 liter uitvoering in Nederland.

De Jazz valt qua buitenafmetingen in het B-segment maar heeft de interieurruimte van een C-segment auto. Zelfs aan flinke Europeanen biedt de Jazz ruim plaats. De interieurmogelijkheden zijn veelzijdig. De basis hiervoor ligt in de bijzonder lage bodemplaat, mede gecreëerd door het feit dat de benzinetank onder de voorstoelen is geplaatst. Hierdoor ontstaat achter de voorstoelen een verdieping waarin de rugleuning van de achterbank, zonder dat de hoofdsteunen hoeven te worden verwijderd, kan worden weggeklapt. Het resultaat is een volkomen vlakke laadvloer. Echt nieuw en revolutionair is met name het feit dat de zitting van de achterbank opgeklapt kan worden tegen de rugleuning van de achterbank waardoor als het ware een tweede, verdiepte bagageruimte ontstaat tussen voorstoelen en achterbank die geschikt is voor allerhande hoge en volumineuze voorwerpen zoals bijvoorbeeld een fikse plant, een golfset, een invalidewagen, een forse hond of een groot uitgevallen Sinterklaascadeau.