Gemeente Breda

28-11-2001

Effecten nieuw subsidiebeleid zichtbaar

De effecten van het nieuwe subsidiebeleid voor welzijnsactiviteiten zijn zichtbaar geworden. In juli, augustus en september zijn de subsidieverzoeken van de welzijnsorganisaties beoordeeld. Nu kan het college de gevolgen van de introductie van het nieuwe beleid in kaart brengen. Sommige groepen krijgen hogere subsidies en sommige groepen zullen er financieel op achteruit gaan. Voor de meeste activiteiten heeft de invoering van de nieuwe regeling echter weinig gevolgen. De nieuwe subsidieregeling voor welzijnsactiviteiten kan binnen de beschikbare budgetten worden uitgevoerd.

De gemeenteraad van Breda heeft in april 2001 een nieuw subsidiebeleid voor welzijnsactiviteiten vastgesteld. In de nieuwe subsidieregeling staat voor welke activiteiten de gemeente subsidie beschikbaar wil stellen en welke normbedragen daarbij van toepassing zijn.

Groepen die door de gemeente erkende activiteiten organiseren ontvangen een basissubsidie en gratis huisvesting. Afhankelijk van de aard van de activiteiten krijgen ze ook een activiteitensubsidie. Uitgangspunt voor het gemeentebestuur was dat het nieuwe subsidiebeleid binnen de beschikbare subsidiegelden moet kunnen worden uitgevoerd.

Voor de grote vakantie hebben activiteitengroepen hun subsidieaanvraag ingediend. Inmiddels zijn die aanvragen beoordeeld. Daaruit blijkt dat de beschikbare middelen voldoende zijn om de nieuwe subsidieregeling te kunnen uitvoeren. De kosten voor de overgangsmaatregel voor die organisaties die er in het nieuwe beleid sterk op achteruitgaan, kunnen worden opgevangen binnen de daarvoor toegekende middelen. Ook blijkt dat de nieuwe subsidieregeling voor de meeste activiteitengroepen weinig gevolgen heeft. Maar er zijn uitzonderingen. Voor de scoutinggroepen valt de regeling bijvoorbeeld heel gunstig uit en voor enkele buurthuizen en enkele andere organisaties valt de regeling ongunstig uit.
Deze informatie over de effecten van het nieuwe subsidiebeleid is door het college van burgemeester en wethouders aangeboden aan de raadscommissie Sociale zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn. De commissie bespreekt dit op 6 december aanstaande.

Breda, 28 november 2001