European Commission

IP/01/1456

Brussel, 19 oktober 2001

De EU geeft een impuls aan eGovernment met een conferentie waar interactieve toepassingen worden gepresenteerd die in de praktijk worden gebruikt

Voor het eerst zijn 60 experimenten met on-line overheid door een comité van onafhankelijke deskundigen verkozen op grond van de kwaliteit van de interactiviteit met hun gebruikers. Deze experimenten, die zijn gekozen uit 282 voorstellen uit de hele wereld, zullen het keurmerk "eGovernment" ("digitale overheid") krijgen. Ze zullen worden gepresenteerd tijdens de conferentie "eGovernment: van beleid tot praktijk", die door de Europese Commissie en het Belgische Voorzitterschap gezamenlijk op 29 en 30 november 2001 in Brussel zal worden georganiseerd. Ter plaatse zullen 45 van deze projecten worden geëxposeerd. Erkki Liikanen, als lid van de Europese Commissie belast met ondernemingen en de informatiemaatschappij, en Luc Van den Bossche en Rik Daems, de Belgische ministers die verantwoordelijk zijn voor respectievelijk de overheid en telecommunicatie, zullen de conferentie bijwonen, net als een groot aantal ministers uit de landen die bij de experimenten betrokken zijn. De lidstaten van de Europese Unie, de EVA-landen en de kandidaat-landen voor toetreding hebben meegedongen naar deze prijzen voor uitblinkers op het gebied van technologie ten behoeve van de gebruikers en klanten van de overheid op lokaal, regionaal of nationaal niveau.

De Europese Commissie en het Belgische Voorzitterschap willen als een van de belangrijke onderdelen van het actieplan eEurope, dat in juni 2000 door de lidstaten is goedgekeurd, tonen wat heden ten dage mogelijk is en wat de voordelen daarvan zijn, om zo de ontwikkeling van deze mogelijkheden te stimuleren.

Wat hebben de verschillende on-line overheidsdiensten van de regionale regering van Bremen, het elektronische netwerk van het Italiaanse Ministerie van Economie en Financiën en het
gezondheidsinformatienetwerk van de regio's in het zuiden van Ierland gemeen?

Het zijn enkele voorbeelden van de 60 experimenten met on-line overheid die door onafhankelijke deskundigen zijn gekozen uit 282 voorstellen uit vele landen, uiteenlopend van de lidstaten van de EU en de kandidaat-landen voor toetreding tot Brazilië, Canada en de Verenigde Staten. Deze overheidsdiensten hebben gereageerd op een oproep van de Europese Commissie en het Belgische Voorzitterschap in juni j.l. om aan te geven welke momenteel gebruikte methoden de beste interactiviteit met de gebruikers van de overheidsdiensten bieden, ongeacht of het nu om bedrijven of individuele burgers gaat.

Europees Commissaris Erkki Liikanen, verantwoordelijk voor ondernemingen en de informatiemaatschappij, heeft verklaard: "Een doorzichtige en interactieve overheid brengt de burgers dichter bij hun regering. Het is nu tijd om de stap van theorie naar praktijk te zetten. Wanneer er eenmaal sprake is van echte interactiviteit, wordt een ingrijpende hervorming van de overheid mogelijk. De overheid zal efficiënter worden. De oude en dure methoden voor de verstrekking van diensten zullen worden vervangen door zorgvuldiger uitgewerkte en beter afgestemde diensten, die zullen leiden tot belangrijke kostenbesparingen en een hogere efficiëntie."

Deze interactiviteit van de overheid wordt meestal "eGovernment" of "digitale overheid" genoemd en heeft als kenmerk dat personen of bedrijven die contact met hun overheid moeten hebben, dit langs elektronische weg volgens vereenvoudigde procedures kunnen doen. Het gaat hierbij om zeer uiteenlopende aspecten van overheidsdiensten zoals belastingen en de gezondheidszorg en alle andere gebieden waarop de overheid haar elektronische organisatievermogen kan verbeteren.

Om uit de 282 ingediende toepassingen de meest overtuigende modellen te kiezen hebben de onafhankelijke deskundigen de volgende criteria gehanteerd:

* het interactiviteitsniveau, de kwaliteit in de ogen van de gebruikers en de snelheid waarmee de overheid reageert;
* de toegankelijkheid en beschikbaarheid van de elektronische dienst;

* de voordelen van de dienst (qua tijd, kosten of personeelsbeheer) voor zowel de gebruikers als de overheid;

* het door de overheid uitgevoerde interne reorganisatieproces om de dienst op een doeltreffende manier aan de gebruikers aan te kunnen bieden;

* de effecten van de elektronische dienst (aantal gebruikers, zichtbaarheid van de dienst enz.);

* de overdraagbaarheid van de dienst (beveiliging van de gegevens, decentralisatie van de databanken enz.);

* de operationele aspecten van de invoering van de dienst;
* een balans van de ervaringen en een evaluatie van het ontwikkelingspotentieel, gezien vanuit het standpunt van de overheid.

Deze experimentele diensten, die momenteel in gebruik zijn, zullen worden besproken tijdens de gedachtenwisseling tussen de verschillende hooggeplaatste deelnemers aan de conferentie over eGovernment. Van deze projecten zullen er 45 ter plaatse worden geëxposeerd.

Dit gebeuren past in het gezamenlijke streven van de Europese Commissie en het Belgische Voorzitterschap om de ontwikkeling van on-line overheidsdiensten in Europa te stimuleren. De aandacht moet worden gevestigd op de beste toepassingen die in gebruik zijn en op de concrete voordelen die deze modernisering van de overheid ongeacht het niveau voor iedereen, zowel burger als bedrijf, kan opleveren. De organisatoren streven naar de bevordering van de ontwikkeling van deze methoden in het algemeen en deze doelstelling is opgenomen in het actieplan eEurope, dat in juni 2000 door de lidstaten is goedgekeurd.

Voor meer informatie over de conferentie:

http://europa.eu.int/information_society/eeurope/egovconf/index_en.htm

Voor meer informatie over het actieplan eEurope:

http://europa.eu.int/information_society/eeurope/index_en.htm